Edukacija osoba oboljelih od dijabetesa :: Semberija INFO ::

 

Edukacija osoba oboljelih od dijabetesa


Udruženje dijabetičara “Diabeta” Bijeljina i Dom zdravlja Bijeljina, uz podršku “Novo Nordiska”, nastavljaju edukaciju osoba oboljelih od dijabetesa u cilju prevencije hipoglikemije i prevencije komplikacija. Edukativna predavanja će vršiti endokrinolozi Prim.dr Mirjana Tekić, Prim.dr Mladen Blagojević i Sandra Milošević, odgovorna sestra Službe porodične medicine.

PREDAVANjE-GRUPNA EDUKACIJA PACIJENATA će se održati 12.07.2019.god. u 10 časova u edukativnoj sali Doma zdravlja Bijeljina.

            U bijeljinskoj regiji imamo trenutno oko 10.000 oboljelih, od kojih je 2.100 na insulinu. Ovo oboljenje je u sve većem porastu. Osobe oboljele od dijabetesa imaju potrebu za doživotnom medicinskom njegom, stalnom edukacijom i samokontrolom.

            Edukacijom ćemo pomoći oboljelima da drže glikemiju u granicama normale, odnosno da uzmu bolest pod svoju kontrolu, da spriječe kako akutne, tako i hronične komplikacije. Samo edukovano stanovništvo može spriječiti i eventualno ublažiti već postojeće komplikacije bolesti, odnosno razvoj bolesti.

            Pored edukativnih predavanja Udruženje dijabetičara “Diabeta” Bijeljina aktivno radi i na realizaciji projekta koji je podržala Gradska uprava Grada Bijeljina. Riječ je o projektu “Stop dijabetesu” u kojem je akcenat stavljen na besplatne preventivne preglede.

Preventivni pregledi obuhvataju mjerenje glukoze/šećera u krvi, mjerenje krvnog pritiska, a po potrebi i savjetovanje.

Sledeće akcije u nizu zakazane su 12.07.2019. i 25.07.2019.god. u periodu od 15:30 do 18:30 ispred Centra za kulturu.

POKRENI SE, EDUKUJ SE, PREVENIRAJ SE - SPRIJEČIMO DIJABETES!