Kukuruzu neophodna vlaga za metličenje i svilanje: Kiša stigla u pravo vrijeme :: Semberija INFO ::

 

Kukuruzu neophodna vlaga za metličenje i svilanje: Kiša stigla u pravo vrijeme


Kiša koja je u Semberiji pala prije dva dana od izuzetne je važnosti za najrasprostranjeniju poljoprivrednu kulturu - kukuruz, kaže  dr Dragan Zarić, rukovodilac bijeljinske Područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga pri Ministasrtvu poljoprivrede Republike Srpske.
 
Dr Zarić ističe da je u pojedinim dijelovima Semberije palo litar do dva vodenog taloga, ali, ima i područja gdje je palo oko 25 litara kiše po metru kvadratnom.
“U svakom slučaju, ova kiša je došla u pravi trenutak za kukuruz. Sve to, opet, zavisi od sjetvenih rokova, grupe zrenja i zemljišta na kojem je kukuruz zasijan. Ovo je vrijeme metličenja i svilanja, odnosno vrijeme oprašivanja i oplodnje na kukuruzu. To su, inače, najkritičnije faze u periodu rasta i razvoja biljaka. Kada govorimo o oplodnji, onda imamo u vidu broj oplođenih zrna na klipu kukuruza, što je jedna od najvažnijih komponenti od koje će zavisiti i to da li će prinos biti pet ili deset tona po hektaru”, ističe dr Zarić.



Dr Zarić ističe da su jun, jul i avgust presudni za ostvarivanje prinosa kod kukuruza iz više razloga, te da u avgustu dolazi do intenzivnog nalivanja zrna. Zbog toga je neophodno da i tokom avgusta padne kiša i da kukuruz ima dovoljno vlage u zemljištu za svoje potrebe. U prošloj godini avgust je bio izuzetno suv mjesec, bez padavina, što se odrazilo na prinose kukuruza. Nadajmo se da se takva situacija neće ponoviti i u ovoj godini.


Semberija info - Lj. Ljubojević

Semberija info)