BIJELjINA OZBILjAN KANDIDAT ZA EVROPSKI GRAD SPORTA 2020. :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA OZBILjAN KANDIDAT ZA EVROPSKI GRAD SPORTA 2020.


Foto: Grad Bijeljina/Promo
Petočlana komisija Evropske federacije prestonica i gradova sporta (The European Capitals and Cities of Sport Federation – ACES) iz Brisela boravila je u trodnevnoj posjeti Bijeljini, povodom kandidature Grada Bijeljina za “Evropski grad sporta 2020”.

U okviru upoznavanja sa sportskom infrastrukturom i sportskim životom u Gradu Bijeljina, komisija je posjetila nekoliko lokacija, među kojima su bili Gradski stadion, dvorana KK “Budućnost”, opremljena u krugu do tada neiskorišćene hale u preduzeću “Zenit”, dvorane pri OŠ “Vuk Karadžić” i u Račanskoj ulici, kao i bazeni Banje Dvorovi, Gradski park i tereni FK “Zenit” u Novom Selu.



Predstavnici ove Federacije istakli su da je u cijelom procesu izbora evropskih gradova sporta najvažnija promocija sporta kao zdravog načina života i nečega što donosi opštu dobrobit svim građanima. Pored ovog, važni kriterijumi su – sportska infrastruktura, posvećenost lokalnih uprava sportu, ali i saradnja lokalnog i viših nivoa vlasti u oblasti sporta. Na osnovu ispunjenosti ovih kriterijuma grad može dobiti maksimalno 100 poena.

Titulu evropskog grada sporta nose gradovi koji osvoje 75 poena ili više.

– Mislim da građani Bijeljine shvataju da je bolje baviti se sportom kao prevencijom mnogih bolesti nego liječiti se. Zahvaljujući našoj organizaciji i Gradskoj upravi, Bijeljina će biti promovisana kao grad koji kroz sport ulaže u zdravlje svojih stanovnika – istakao je Đan Frančesko Lupateli, predsjednik Evropske federacije prestonica i gradova sporta.

On je dodao i da će delegacija koja je boravila u Bijeljini kandidovati gradonačelnika Bijeljine Miću Mićića kao delegata ove Federacije za BiH.

– Bijeljina je zaista sportski grad, ima dosta aktivnosti i veliki broj građana koji su uključeni u sportske aktivnosti. Gradska uprava nam je predstavila investicije i planove za buduća ulaganja u razvoj sporta. Mi ćemo za dvije nedelje objaviti da li Bijeljina postaje evropski grad sporta za 2020. godinu – najavio je generalni sekretar Federacije Hugo Alonso.



Zahvaljujuću gostima na posjeti, gradonačelnik Mićić je istakao da se Bijeljina kandidovala za evropski grad sporta s ciljem da se promoviše sve što je do sad urađeno u oblasti sporta.
 
– Bijeljina procentualno ulaže najveći dio budžeta u sport od svih lokalnih zajednica u BiH. Imamo preko 150 registrovanih klubova, više od 10.000 sportista, 60 fudbalskih terena i nekoliko sportskih dvorana. Nastojimo da proširimo sportske aktinosti na što veći broj stanovnika. U skladu s tim, u planu je izgradnja biciklističke staze, staze za pješake, sportske dvorane i nekoliko fiskulturnih sala – najavio je Mićić.
Evropska federacija prestonica i gradova sporta osnovana je 1998. godine, a sjedište se nalazi u Briselu. Njihov projekat “Evropski grad sporta” finasira se iz sredstava Evropske komisije.
Do sada su zvanje “Evropski grad sporta” ponijeli gradovi – Palermo, Rimini, Marbelja, Kumanovo, Sisak, Banjaluka, Maribor, Bordo i brojni drugi gradovi širom Evrope.