Skupština Grada Bijeljina: Usvojen rebalans budžeta :: Semberija INFO ::

 

Skupština Grada Bijeljina: Usvojen rebalans budžeta


Na 29. sjednici Skupštine Grada, usvojen je Prijedlog rebalansa budžeta za 2019. godinu koji je uvećan za devet miliona KM, odnosno, sedam miliona iz kreditnih sredstava i dva miliona KM po osnovu povećanih prihoda od rente.

Načelnik Odjeljenja za finansije Slavko Bašić je u obraćanju odbornicima istakao da su ispoštovane procedure i odluke za rebalans budžeta čiji iznos je 58 miliona i 31. 000 KM, odnosno da je budžet uvećan za devet miliona KM. On je podsjetio da je kredit od sedam miliona KM namjenski i da je 4, 9 milona KM usmjereno na završetak kanalizacione mreže, za izgradnju treće sanitarne ćelije na Regionalnoj deponiji „Brijesnica“ iznos od 1,6 miliona KM, a 500. 000 KM za izgradnju  reflektora na gradskom stadionu.

Opozicioni odbornici nisu podržali rebalans budžeta, a u ime kluba odbornika SNSD-a Aleksandar Đurđević je istakao da se malo sredstava izdvaja za omladinu, kao i za podsticaj za mala i srednja preduzeća, te da se mora ozbiljnije pristupiti projektovanju budžeta u narednom periodu.



Predsjednik Skupštine Slaviša Marković je izrazio zadovoljstvo efikasnim radom odbornika, što je rebalans usvojen i što je sjednica protekla u korektnoj atmosferi.

-Odbornici su usvojili rebalans budžeta koji je veoma važan dokument za funkcionisanje Grada, a usvojene su i veoma važne tačke dnevnog reda koje se odnose na utvrđivanja opšteg interesa radi provođenja postupka eksproprijacije u svrhu izgradnje javne parking garaže. Planiramo da se u toku godine počne sa realizacijom ovog značajnog projekta, a  takođe je usvojen i Prijedlog odluke o osnovanosti utvrđivanja opšteg interesa radi provođenja eksproprijacije u svrhu izgradnje istočne tribine i pomoćnih terena u sklopu kompleksa stadiona „Radnik“. Cilj nam je da naš klub ispuni sve uslove koji su predviđeni za održavanje međunarodnih utakmica i vjerujem da će se to blagovremeno riješiti, rekao je Marković.

Oba prijedloga su podržali svi prisutni odbornici na sjednici Skupštine, a na sjednici je razmatrana i Informacija o stanju zaposlenosti na području grada, kao i Informacija o stanju nezaposlenosti na području grada, zaključno sa 31. 5. 2019. godine.

-Riječ je o redovnim izvještajima koje dobijamo od filijale Zavoda za zapošljavanje u Bijeljini, a ono što je zabrinjavajuće je podatak da je veliki broj radne snage sa područja Bijeljine u posljednjih godinu dana otišao u inostranstvo. To je nešto što je signal i alarm da rukovodstvo Grada Bijeljina i Republike Srpske pronalaze rješenja po ovom pitanju, rekao je Marković.

Pred odbornicima je bio i Izvještaj o realizaciji proljećne sjetve u 2019. godini i pripremama za žetvu strnih žita, a prema riječima predsjednika Skupštine, zabrinjavajući je podatak da je broj gazdinstava na području Semberije smanjen za skoro četiri hiljade.

-Na sjednici smo imali konkretne prijedloge da se po ovom pitanju održi tematska sjednica, da pozovemo resornog ministra i da svi zajedno razgovaramo o problemima i da zajedno pronalazimo najbolja rješenja, zaključio je Marković.

Pažnju odbornika privukla je tačka dnevnog reda koja se odnosila na omladinsku politiku grada, a opozicioni odbornici su izjavili da se ne izdaja dovoljno sredstava za projekte koji bi doprinijeli da mladi ljudi budu zastupljeni i motivisani za ostanak na ovim prostorima. Predsjednik kluba odbornika SDS-a Jovan Gajić je naglasio da se vodi računa o mladim ljudima kroz finansiranje brojnih projekata na području Semberije i da nema potrebe politizovati ovu temu.

-Na području Grada Bijeljina se vodi računa o položaju mladih ljudi, a jedan od pokazatelja je i činjenica da se pored finansiranja kvalitetnih projekata, sredstva usmjeravaju u sportske klubove koji okupljaju mlade ljude, zatim za kulturno umjetnička društva i udruženja koja su posvećena radu mladih ljudi. Svi znamo da uvijek može više i bolje, a Grad Bijeljina je jedan od gradova koji se upravo zalaže za bolji i kvalitetniji život mladih ljudi, rekao je Gajić.

Predsjednik Skupštine Slaviša Marković podsjetio je da je ključna institucija za definisanje i kreiranje omladinske politike Ministarstvo porodice, omladine i sporta i naglasio da lokalna zajednica čini sve da podrži i zadrži mlade ljude. 
- Naš cilj nije politizovanje već realizacija konkretnih i kvalitetnih rješenja za naše mlade sugrađane, zaključio je Marković.

Na sjednici je usvojen i Prijedlog odluke o stambenom zbrinjavanju osoba koje se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji kroz implementaciju projekta „Integrisani program podrške za reintegraciju povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji-faza tri“, Prijedlog izmjene programa korištenja sredstava prikupljenih na računu posebnih namjena po osnovu prihoda od boravišne takse za 2019. godinu, a sredstva će biti usmjerena za Pantelinske svečanosti i proslavu Nove godine.

Usvojena je i odluka o smjeni direktora Agencije za mala i srednja preduzeća. Na mjesto dosadašnjeg direktora Slaviše Jovanovića, za vršioca dužnosti je imenovana Tatjana Blagojević iz Pokreta za Bijeljinu. Odbornici Skupštine Grada, održaće još jednu sjednicu u julu, kada bi trebalo da se usaglase prijedlozi za nagrade i priznanja za svečanu sjednicu koja će održati 24. septembra.

Semberija INFO/O.Stjepanović
Foto: Grad Bijeljina