PU BIJELjINA ZAPOČELA REALIZACIJU KAMPANjE „ORUŽJE NE ŠTITI, ORUŽJE UBIJA“ :: Semberija INFO ::

 

PU BIJELjINA ZAPOČELA REALIZACIJU KAMPANjE „ORUŽJE NE ŠTITI, ORUŽJE UBIJA“


Danas su policijski službenici PU Bijeljina povodom početka kampanje ,„Oružje ne štiti, oružje ubija“ održali edukativno predavanje i podijelili edukativni materijal učenicima Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Bijeljina.
Srećko Panić, pomoćnik komandira  stanice „Bijeljina 2“ rekao je da jako važno da osnovci i srednjoškolci znaju kako treba da se ponašaju u slučaju pronalaska oružja, koja su bezbjedonosna pravila, te  koga treba da obavjeste i kakve su posledice.

-Trenutno smo se bazirali na učenike osnovnih škola, odnosno učenike od šestog do devetog razreda i na učenike srednjih škola prvog i drugog razreda. Na predavanju se trudimo, da ih naučimo šta treba da urade kada pronađu oružje, a to je da stanu, da ga ne dodiruju, da se odmaknu i da što prije obavjeste odrasle o tome. Takođe vršimo i edukaciju, šta učini kada neko od vršnjaka  donese oružje u školu, na igralište...  U tom slučaju ih učimo kako da posavjetuju svog drugara, kome da se obrate“, kazao je Panić i dodao da među djecom vlada mišljenje da će oni da budu „tužibabe“, jer ako kažu biće „etiketirani“ u društvu vršnjaka, ali bolje je da spase svom drugaru život i da pretrpi zadirkivanje.

On je rekao da na teritoriji PU Bijeljini već duži niz godina nema posledica koje je prouzrokovalo vatreno oružje  kod mališana, ali da ima kod odraslih.

Ova kampanja će trajati do kraja maja, a Srećko Panić je rekao da će pored učenika pokušati da edukuju i nastavno osoblje, te da su u  narednom periodu predvidjeli da i roditelji prisustvuju edukacijama.

Ovu kampanju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i UNDP – i, a ista je usmjerena na podizanje svijesti kod građana, posebno učenika osnovnih i srednjih škola o opasnostima koje nastaju usljed nestručne upotrebe vatrenog oružja ili minsko – eksplozivnih sredstava.

Semberija info