USVOJEN PRIJEDLOG DIREKTORA AGRARNOG FONDA :: Semberija INFO ::

 

USVOJEN PRIJEDLOG DIREKTORA AGRARNOG FONDA


Danas je održana konstitutivna sjednica novog Upravnog Odbora Agrarnog fonda Bijeljine, na kojoj je između ostalog usvojen Prijedlog direktora Agrarnog fonda za Pravilnik o načinu i uslovima podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji za 2022. godinu za semberske poljoprivrednike.
 
Odmah nakon usvajanja Prijedlog je proslijeđen Odjeljenju za poljoprivredu gradske uprave u dalju proceduru, te očekujemo da vrlo brzo bude potpisan od strane gradonačelnika, kako bi posta operativan za dalje aktivnosti Agrarnog fonda i dostupan svim poljoprivrednim proizvođačima Semberije na sajtu www.gradbijeljina/agrarnifonnd.
 
Novi Pravilnik sadrži niz pogodnosti, koje su nastale u saradnji sa udruženjima poljoprivrednika tokom tri javne rasprave održane u velikoj sali gradske uprave.
 
Između ostalog, povećana je premija za pšenicu koja sada iznosi do 0,03 KM/kg a limit za isplatu je povečan na 2.500 KM, za otkup povrća premija je povećana do 15% od prosječne cijene a limit na povećan na 3.000 KM, dok je za poljoprivrednike koji su nosioci domaćinstva i mlađi su od 40 godina premija do 20%..
 
Isti princip važi i za plasteničku proizvodnju i navodnjavanje , a sve u cilju stimulisanja podmlađivanja nosioca gazdinstava registrovanih u APIF-u. Takođe , premija za duvan je povećana do 0,02 KM/kg a limit na 2,000 KM . U točarstvu je takođe došlo novih pogodnosti, pa je limit u svinjogojstvu povečan na 2.000 KM, podsticaj za uzgoj muških teladi je povećan do 200 KM a za uzgoj junica do 150 KM po komadu.
 
Za pčelarstvo su takođe povećana sredstva i napravljene 4 kategorije, pa je sada podsticaj do 30 košnica 100 KM , od 30 do 70 košnica 130 KM. od 70 do 100 košnica 160 KM a preko 10 košnica 200 KM . Apsolutna novina u Pravilniku je podsticaj na polisu osiguranja usjeva u visini 20% vrijednosti polise, sa limitom od 500 KM.
 
Kao i do sada, o svim budućim aktivnostima poljoprivredni proizvođači će biti blogovremeno obavještavani!