Za odgovornije ponašanje učesnika u saobraćaju :: Semberija INFO ::

 

Za odgovornije ponašanje učesnika u saobraćaju



Na Trgu kralja Petra I Karađorđevića, u petak 7. juna 2019. godine, održana je manifestacija „Dan bezbjednosti saobraćaja u Gradu Bijeljina“ u okviru koje je organizovan niz obrazovnih i preventivnih sadržaja za djecu, mlade i sve ostale učesnike u saobraćaju, s ciljem smanjenja broja smrtnih slučajeva i povreda u saobraćaju za 50 odsto do 2020. godine.

Auto-moto savez Republike Srpske na različite načine obilježava dane bezbjednosti saobraćaja. U Bijeljini ova manifestacija je počela završnim takmičenjem „Djeca u saobraćaju“ koju AMS sprovodi 19 godina, a kroz koje svake godine prođe oko 3.000 djece uzrasta od 10 do 12 godina.

- Od kako smo 2000. godine u pilot-istraživanju došli do izuzetno loših rezultata - da samo 1,7 odsto vozača u Srpskoj koristi sigurnosni pojas tokom vožnje, AMS svake godine u dva navrata provjerava korišćenje sigurnosnog pojasa. Nakon preventivnih mjera i primjene oštrih kazni, taj procenat se povećao na 65 do 67 odsto, u zavisnosti da li je u pitanju prednji ili zadnji dio vozila, da li su u pitanju djeca, muškarci ili žene. Istraživanja pokazuju da su žene savjesnije u korišćenju sigurnosnog pojasa, ali da više koriste mobilne telefone u toku vožnje - istakao je generalni sekretar AMSRS Ranko Babić,.

On je dodao da statistički pokazatelji nisu dobri, ali da su svakako bolji nego devedestih godina i da AMS očekuje da će obuka djece i podizanje svijesti u ranom životnom dobu o bezbjednosti u saobraćaju doprinijeti da se dostigne evropski prosjek od preko 90 odsto učesnika u saobraćaju koji koriste sigurnosni pojas.

Pored resornog ministarstva i AMS, manifestaciju je podržala i Gradska uprava Grada Bijeljina.
- Grad uvijek podržava ovakve edukativne akcije, jer doprinose većoj bezbjednosti svih stanovnika Bijeljine. Od ranog uzrasta je potrebno raditi na podizanju svijesti djece o bezbjednosti u saobraćaju, stvarati im navike da od vezivanja pojasa do poštovanja saobraćajnih znakova i pravila u saobraćaju. Na taj način smanjuju se šanse za nastanak udesa ili ublažavaju posedice, ukoliko već do udesa dođe - naglasio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Pored takmičenja djece u poznavanju pravila o bezbjednosti u saobraćaju, posjetioci su  imali priliku da na specijalizovanim simulatorima iskuse djelovanje bezbjednosnog pojasa na tijelo vozača i putnika u trenucima nesreće, kao i da, noseći „pijane naočare“ osjete uticaj alkohola na sposobnost reagovanja u saobraćaju. Na Trgu je bio postavljen i pokretni poligon za obuku djece u saobraćaju, a za učenike prvih, drugih i trećih razreda osnovne škole u Centru za kulturu „Semberija“ igrana je predstava „Mirko“, tokom koje su đaci učili kako da prepoznaju saobraćajne situacije opasne po njihove živote i kako da budu dobri i odgovorni učesnici u saobraćaju.

Grad Bijeljina