U ŠEST ŠKOLA U BIJELjINI PLANIRAN UPIS 960 UČENIKA :: Semberija INFO ::

 

U ŠEST ŠKOLA U BIJELjINI PLANIRAN UPIS 960 UČENIKA


U šest škola u Bijeljini, u školskoj 2019/2020. godini trebalo bi da bude upisano 960 učenika. I svršenih osnovaca približno je toliko, tako da mjesta ima dovoljno, a uvedeno je i novo zanimanje za koje vlada veliko interesovanje.
 
Budući srednjoškolci raduju se i novim smjerovima i zanimanjima.
 
U Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin", koja planira upis 264 učenika u 11 odjeljenja, uvedeno je novo zanimanje programerskog smjera - tehničar informacione tehnologije.
 
Direktor škole Milenko Maksimović kaže da su se na ovaj korak opredijelili budući da zanimanje programera, učenicima koji znaju matematiku, otvara mnoge mogućnosti. Veliko je interesovanje odličnih učenika za novi smjer.
 
- Neprekidno ulažemo u softverski inžinjering pa imamo odliču računarsku opremu. A obezbijedili smo ovim đacima i praksu u 34 firme. Osim ovog smjera, privrednici pokazuju interesovanje i za elektičare, šumare, varioce, obrađivače metala rezanjem. Ovi kadrovi su deficitarni na tržištu rada pa je ovo obostrano korisno - kaže Maksimović.
 
Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina Duško Đurić kaže da se praska u srednjim školama organizuje po obrascu koji je utvrdilo Ministarstvo prosvjete RS.
 
- Učenička praksa podrazumijeva veći obim prakse, odnosno da se učenici zaista bave onim poslom za koji se školuju. Predviđeno je i da se jedan dio te prakse plaća, u iznosu od 40 odsto od cijene rada u realnom sektoru kao i da firme imaju obavezu da najboljim i najkvalitetnijeim učenicima ponude zaposlenje - pojasnio je Đurić.
 
U šest srednjih škola u Bijeljini, u školskoj 2019/2020. godini planiran je upis 40 odjeljenja. Mjesta će biti za sve učenike sa područja grada Bijeljina, pa i za one iz okolnih opština.
 
Nema upisa frizera
 
Osim novog smjera u Tehničkoj školi, novina je da u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi neće biti upisano odjeljenje frizera, ali će biti omogućena prekvalifikacija za ovo zanimanje.
 
Prvi upisni rok je od 10 do 11. juna za odlikaše, za ostale od 17 do 19. juna , a za one koji se ne upišu u junu ostaje julski rok.
 
Srpska info