DANI SAOBRAĆAJA REPUBLIKE SRPSKE 2019 :: Semberija INFO ::

 

DANI SAOBRAĆAJA REPUBLIKE SRPSKE 2019


Sigurnosni pojas u automobilu tokom vožnje veže 67 odsto vozača u Republici Srpskoj, što je ipak uspjeh ako se uzme u obzir da je ovu dužnost ispunjavalo samo 1,7 odsto vozača 2000. godine, izjavio je generalni sekretar Auto-moto saveza RS Ranko Babić.
 
On je prije početka manifestacije ,,Dani saobraćaja Republike Srpske 2019'', koja je održana na gradskom Trgu u Bijeljini, izjavio da AMS RS već 19 godina edukuje najmlađe širom Srpske o pravilima ponašanja u saobraćaju.
 


,,Kroz manifestacije koje organizujemo u više gradova Republike Srpske svake godine edukujemo 3.000 djece uzrasta od 10 do 12 godina o poštovanju saobraćajnih propisa. To su naši budući vozači, učesnici u saobraćaju i važno je da poznaju pravila. 'Dani saobraćaja' počinju u Tesliću, a završavaju se u Doboju na Saobraćajnom fakultetu'', rekao je Babić.
 
On je naveo da su na Trgu u Bijeljini postavljeni poligon za obuku djece u saobraćaju, dva simulatora upotrebe sigurnosnog pojasa, 'pijane naočare', a posjetioci će moći da učestvuju u kvizu namijenjenom građanima uzrasta od sedam do 77 godina.
 
,,Za najmlađe smo pripremili edukativnu predstavu 'Mirka' i oni su nam primarna kategorija kojoj se obraćamo. Kada je riječ o ponašanju starijih u saobraćaju, dodao bih da su žene disciplinovanije od muškaraca po pitanju vezivanja pojasa, ali nisu ako govorimo o upotrebi mobilnog telefona. Međutim, muškarci su i dalje ti koji prekoračuju dozvoljenu brzinu'', istakao je Babić.
 
On je naglasio da u Auto-moto savezu Republike Srpske nisu zadovoljni statistikama, ali da su primjetna poboljšanja ako se analizira period od posljednjih 20 godina.

​ 

,,Godine 1996. imali smo veoma mali broj registrovanih vozila, prelazili mali broj kilometara, te bilježili više od 250 stradalih na putevima. Danas je taj broj i dalje veliki, od 130 do 150 lica, ali znatno smanjen. Znači, pomaka ima, ali moramo da nastavimo edukaciju i prevenciju'', kaže Babić.
 
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je veoma važno povećati svijest građana o poštovanju saobraćajnih pravila.
 
,,Bezbjednost je najvažnija u saobraćaju i zato apelujem da svi poštuju vezivanje sigurnosnog pojasa, da ne koriste mobilne telefone tokom vožnje i da prihvate sve preporuke koje izdaje Auto-moto savez. Time će biti ostvarene zdrave navike i spriječene nesreće'', naveo je Mićić.
 
Učenica Tehničke škole ,,Mihajlo Pupin'', smjer Drumski saobraćaj, Ilinka Mićić isprobala je simulaciju vožnje u jednom od automobila, te shvatila koliko je važno vezanje sigurnosnog pojasa.
 
,,Vezivanje pojasa je važno ne samo zbog nas, nego i zbog drugih učesnika u saobraćaju. Danas sam naučila neke nove pojedinosti i pozivam moje vršnjake da poštuju pravila saobraćaja'', dodala je Mićićeva.

Semberija info