RADIONICA “DIGITALNI ALATI ZA KREDIBILNO IZVJEŠTAVANjE I PROVJERU ČINjENICA“ :: Semberija INFO ::

 

RADIONICA “DIGITALNI ALATI ZA KREDIBILNO IZVJEŠTAVANjE I PROVJERU ČINjENICA“


U Hotelu “Drina“  održana je radionica pod  nazivom  “Digitalni alati za kredibilno izvještavanje i provjeru činjenica“ koju su, u okviru projekta kojeg podržava Evropska unija,  organizovali Mediacentar Sarajevo i agencija BORAM.  Radionica u Bijeljini okupila je 20-ak novinarki i novinara iz Ugljevika, Zvornika, Brčkog, Tuzle i Bijeljine zainteresovanih za korištenje digitalnih tehnologija za provjeru tačnosti informacija.
 
Pojavom elektronskih medija svijet se počeo “smanjivati“, a dolaskom interneta taj isti svijet nam je stao u ruku. Danas je lakše nego ikada pokrenuti sopstvenu “medijsku platformu“ i putem nje plasirati sadržaje koji mogu biti zabavni, edukativni i informativni, ali i problematični.

-Svrha radionice je osnažiti medijske profesionalce da izvještavaju kredibilno u ovoj sferi koja se suočava sa novim izazovima u smislu vjerodostojnosti informacija koje kruže digitalnim medijima, a koje dolaze ponekad čak i iz zvaničnih izvora, iz medijskih agencija i kuća. Želimo pomoći novinarkama i novinarima da nauče koristiti alate kojima uspješno mogu da ona osnovna pravila profesije apliciraju digitalnom svijetu, dakle da provjere vjerodostojnost izvora, da potvrde informaciju sa više izvora. Za provjeru informacija postoje alati koji su dostupni, onlajn su i besplatni i takve stvari želimo pokazati novinarima i onima koji informacije plasiraju, rekla je izvršna direktorica Mediacentra Maida Muminović dodavši da je radionica u Bijeljini prva, a slijede Trebinje, Sarajevo i Tešanj.

Na ovoj radionici učesnici su naučili metode i digitalne alate koji se koriste za provjeru, verifikaciju i praćenje porijekla medijskih sadržaja. Predavanja, prezentacije studija slučaja i praktične vježbe fokusirale su se na utvrđivanje mreža dezinformisanja u lokalnom medijskom okruženju, prepoznavanje lažnih nalog na društvenim mrežama, pronalaženje originalnih izvora tvrdnji, citata ili novinarskih priča i trendove u kampanjama dezinformisanja sa stranim uticajem.

–Mnogo je izazova pred novinarskom profesijom danas u onlajn okruženju. Pored svih izazova sa kojima se svakodnevno susrećemo, dodatni izazov za novinare je i da moraju na neki način da brane svoju profesiju. Mi u Mediacentru smatramo da je jako važno da učimo i da promovišemo kvalitetno novinarstvo, jer upravo je kvalitetno novinarstvo nešto što može da bude alat za borbu protiv dezinformacija. Zato svi ovi digitalni alati o kojima danas govorimo trebaju da budu i sastavni dio vještina koje novinari imaju. Novinarska profesija se mijenja, vremena se mijenjaju i važno je da i mi novinari steknemo nove vještine koje će nam pomoći da kvalitetnije radimo svoj posao, rekla je Elvira Jukić Mujkić, urednica portala Media.ba, što je onlajn portal Mediacentra Sarajevo. 

O dezinformacijama i fenomenu “lažnih vijesti“ u BiH, na radionici je govorio Emir Zulejhić koji je jedan od novinara portala Raskrinkavanje.ba. Raskrinkavanje.ba bavi se samo onlajn medijima, postoji od decembra 2017. godine i trenutno djeluje u Sloveniji, Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji.

-Svi mediji se bore za pažnju. Neki to čine kvalitetnim pričama, a neki manipulativnim taktikama koje nemaju mnogo veze s novinarstvom, trudeći se da privuku publiku koja ispred sebe ima veću ponudu informacija nego ikada ranije. Tu je, zatim, i cijeli “ekosistem“ lažnih medija koji svakodnevno niču na internetu. Ove anonimne kopije samo izgledom podsjećaju na onlajn medije, ali u suštini su digitalne oglasne table koje služe za pretvaranje klikova u novac. Njihov biznis model se svodi na postavljanje oglasa, preuzimanje sadržaja iz drugih medija uz “klikbejt“ naslove, izmišljanje nepostojećih“ekskluzivnih vijesti“ i njihovo promovisanje na društvenim mrežama. Sa druge strane, neki anonimni “mediji“ nastaju sa ciljem da posluže kao glasilo političkih stranaka ili drugih interesnih grupa. Informacije koje dolaze iz takvih izvora najčešće nisu ni tačne, ni pouzdane i zato je važno razlikovati stvarne medije, koji stoje iza svoga rada i ulažu resurse u svoje izvještaje, od onih stranica koje se samo maskiraju u medije, kaže Emir Zulejhić dodavši da nisu sve dezinformacije produkt anonimnosti novih tehnologija. Kako ističe, i legitimni mediji su takođe podložni raznim političkim uticajima, manipulacijama i senzacionalizmu, te i među njima postoje manje i više kvalitetni izvori informacija, koje je takođe važno znati razlikovati i prepoznati. 
 
Ne vjeruj na prvu
 
Slobodni mediji, koji informisanju pristupaju posvećeno, odgovorno i profesionalno, neophodni su za izgradnju i funkcionisanje slobodnog i pravednog društva. Nije svejedno da li se informišetete iz takvog izvora ili na portalu koji je izmislio informaciju da bi uticao na vaše mišljenje, usmjerio vaš glas na izborima, prodao vam neki proizvod ili, naprosto, da bi zaradio novac na vašem kliku, ukazuje Emir Zulejhić naglašavajući da je osnovna stvar pri odabiru izvora informacija na internetu razlikovanje stvarnih medija od njihovih kopija. Kaže, generalno pravilo je da ako medij nema istaknute informacije o vlasništvu portala i identitetu osoba koje ga uređuju i za njega pišu, takvom mediju se ne može vjerovati.

-Iako je anonimnost prvi znak za uzbunu, ona svakako nije jedini kriterij za procjenu vjerodostojnosti medija. Za to je potrebno uzeti u obzir različite elemente proizvodnje medijskih sadržaja, uključujući i uređivanje i vlasništvo nad medijskim platformama, kaže Zulejhić.

Semberija info