ODRŽAN HUMANITARNI KONCERT: Pomoć povrijeđenom Bošku Vukoviću :: Semberija INFO ::

 

ODRŽAN HUMANITARNI KONCERT: Pomoć povrijeđenom Bošku Vukoviću


U Centru za kulturu “Semberija“ održan je humanitarni koncert  s ciljem prikupljanja pomoći za liječenje 16-godišnjeg Boška Vukovića, učenika Poljoprivredne i medicinske škole iz Bijeljine, koji je povrijeđen u saobraćajnoj nesreći. Humanitarni koncert organizovali su Panevropski univerzitet “Apeiron“ Banja Luka, odjeljenje u Bijeljini i Udruženje građana srpsko-ruskog prijateljstva “Zavet“ Republika Srpska. 

Na koncertu  su nastupili folklorni ansambl “Istoki“ iz Moskve, Udruženje guslara “Filip Višnjić“ iz Dvorova i Orkestar harmonika “Aleksa Šantić“ iz Ugljevika . Pored njih u  programu ove humanitarne večeri učestvovali su i studenti Panevropskog univerziteta “Apeiron“, učenici bijeljinske gimnazije“Filip Višnjić“,  te učenici Srednjoškolskog centra “Milutin Milanković“ iz Milića. 

Na ulazu u veliku salu Centra za kulturu organizatori humanitarnog koncerta postavili su kutiju za prikupljanje novčane pomoći za teško povrijeđenog Boška Vukovića u koji su posjetioci stavljali dobrovoljni prilog. 

-Po prvi put smo ove godine uspostavili saradnju sa Humanitarnim udruženjem “Ruka pomoći“. To su sve mladi, dobri i humani mladići i djevojke koji su puno radili na tome da obavijeste sugrađane o održavanju humanitarnog koncerta, te prikupljanju novčanih sredstava za liječenje Boška Vukovića , učenika prvog razreda Poljoprivredne i medicinske škole, koji je imao tešku saobraćajnu nesreću u aprilu mjesecu ove godine, rekao je Milenko Ćirković s odjeljenja Panevropskog univerziteta “Apeiron“ u Bijeljini.

Kako je Ćirković  pojasnio, humanitarni koncert je održan u okviru manifestacije “Dani  ruskog jezika i kulture“, manifestacije koju tradicionalno organizuju Panevropski univerzitet “Apeiron“ i Udruženje građana srpsko-ruskog prijateljstva “Zavet“ Republika Srpska.

-“Dane ruskog jezika i kulture“ organizujemo otkako postoji Filološki fakultet na našem univerzitetu, a program ovogodišnje manifestacije sadrži humanitarni koncert  koji je održan četvrtog juna u Centru za kulturu “Semberija“, te veče posvećeno obilježavanju 220 godina od rođenja  Aleksandra Sergejeviča Puškina (1799-1837), koje se održava petog juna,  sa početkom u 19 časova, u prostorijama našeg univerziteta, u Ulici Miloša Obilića broj 73, kaže Ćirković dodavši  da će u programu učestvovati profesori i studenti “Apeirona“, učenici Gimnazije “Filip Višnjić“ i članovi udruženja “Zavet“.

Teme pjesnikovog porijekla, školovanje u Liceju u Carskom Selu i oprečni stavovi iz tog perioda, puškinskog ruskog jezika, pjesnikovog mondenskog života u Sankt Petersburgu na početku 19. vijeka, pa sve do najrazličitijih intriga koje su dovele do dvoboja i smrti 1837. godine biće osnovne teme programa, rekli su organizatori, ističući da je Puškinovo stvaralaštvo višeslojno da bi se u programu, kakvim se obično proslavljaju jubileji ovog tipa, moglo sažeti sve ono zbog čega Puškin zauzima prvo mjesto na ruskom Parnasu. U Rusiji na pomen imena ovog pjesnika uvijek se čuje isto: „“Puškin je naše sve“. 

Panevropski univerzitet “Apeiron“ će, kako najavljuju, nastaviti sa radom na popularizaciji ruskog jezika i kulture.