Proaktivan pristup rješavanju problema odlaska mladih :: Semberija INFO ::

 

Proaktivan pristup rješavanju problema odlaska mladih


Rezultati istraživanja koje je sprovela Gradska uprava Grada Bijeljina, odnosno, Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije pokazali su da 55 posto studenata koji studiraju na području Grada Bijeljina želi da napusti BiH, a 20 procenata ne zna da li želi da ode ili ne.
Zbog ovih alarmantnih rezultata Grad Bijeljina je pokrenuo aktivnosti na rješavanju problema odlaska mladih, a prvi korak je identifikovanje osnovnih problema koje oni vide kao uzrok odlaska. Tokom dvodnevnih radionica, studenti Fakulteta poslovne ekonomije, Pravnog i Pedagoškog fakulteta iz Bijeljine, odredili su prioritete koje je potrebno u Bijeljini uraditi da bi se spriječio odlazak mladih.
- Studenti koji učestvuju u radionicama su puni kvalitetnih ideja. Definisaćemo njihove prijedloge i vidjeti na koji način možemo doći do implementacije. Sama Gradska uprava neće moći uraditi sve, ali u partnerstvu sa različitim institucijama dosta toga se može postići. Svima je cilj da zadržimo mlade ljude na ovim prostorima - istakla je Ankica Todorović, šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije.
Mada je mladima, između ostalog, neophodan kvalitetniji društveno-kulturni život, ipak većina njih definiše nezaposlenost kao glavni problem.



- Mi smo i ranije u okviru nekih projekata sprovodili obuke za deficitarna zanimanja, a i ove godine smo aplicirali za projekat preduzetničke obuke 100 mladih ljudi do 30 godina starosti, i to je jedan od načina da riješimo najveći problem mladih, naglasila je Todorovićeva.
Ona je dodala da će rezultat radionica biti konkretni zaključci i preporuke koje će biti uvrštene u Strategiju razvoja Grada, a neke ideje, poput multifunkcionalnog sportskog centra su već planirane ovim strateškim dokumetom, što pokazuje da Gradska uprava razmišlja u smjeru potreba ovog bitnog dijela stanovništva.
Radionice su održane u sklopu projekta "Bijeljina kao idealno mjesto za život - podržano Agendom 2030" koji realizuje Gradska uprava u saradnji sa organizacijom PulsWerk iz Austrije.

Grad Bijeljina