Uz podršku Bugarske ambasade izgrađeno prvo inkluzivno dječije igralište u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Uz podršku Bugarske ambasade izgrađeno prvo inkluzivno dječije igralište u Bijeljini


​- Pravo je zadovoljstvo da vidimo da je igralište u bijeljinskom parku izgrađeno na ovako kvalitetan način i to je odličan uvod u saradnju Ambasade Bugarske i Grada Bijeljina. Sigurna sam da ćemo nastaviti da realizujemo nove projekte u Bijeljini – najavila je, prilikom posjete Bijeljini, ambasador Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova Karabaševa. 



Projekat „Igrajmo se zajedno“, odnosno, izgradnja inkluzivnog dječijeg igrališta u Gradskom parku u Bijeljini bio je zasnovan na partnerstvu javnog, civilnog i privatnog sektora, a njegovu realizaciju podržali su Ambasada Republike Bugarske i Švajcarska razvojna agencija, što je u skladu s Globalnom agendom 2030 i ciljevima održivog razvoja. Ukupna vrijednost dječijeg igrališta izgrađenog na prostoru od 1.320 kvadratnih metara iznosi oko 72.000 konvertibilnih maraka, od čega je donacija Vlade Republike Bugarske iznosila 40.000 KM, Vlada Švajcarske je donirala 14.500 KM, dok je učešće Grada Bijeljina je iznosilo 17.500 KM. Projekat je osmislila Gradska uprava Grada Bijeljina s ciljem da obezbijedi inkluzivno igralište prilagođeno svoj djeci.
Svoj doprinos su dale i kompanije „Steko centar“ i „Megadrvo“ iz Bijeljine koje su donirale kućicu, odnosno, stolove i stolice za malo dječije domaćinstvo u okviru igrališta, a nevladina organizacija „Rotarakt“ je opremila dio igrališta za djecu sa teškoćama u razvoju.

​Posebna vrijednost ovog projekta je njegova realizacija kroz partnerski odnos javnog, privatnog i civilnog sektora, koji su zajedničkim djelovanjem doprinijeli održivom razvoju Grada, sa ciljem da se unaprijedi kvalitet pružanja usluga građanima.  



- Igralište u našem gradskom parku je puno djece i to je najbolja potvrda uspješnosti projekta. Igralište je građeno po savrčemenim evropskim standardima i dobili smo jedno od najljepših mjesta u Bijeljini. Cijenimo podršku partnera iz Bugarske i Švajcarske, kao i društveno odgovornih kompanijama „Steko“ i „Megadrvo“, odnosno, organizaciji „Rotarakt“ – istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.
Posjetu igralištu gradonačelnik Mićić je iskoristio da najavi skori nastavak uređenja Gradskog parka, odnosno, zamjenu staza i postavljanje drugih sadržaja u skladu sa ambijentom.
Prije posjete igralištu, gradonačelnik Mićić sa saradnicima je na sastanku u Gradskoj upravi ambasadoru Bugarske Avgustini Cvetkovoj predstavio privredne i prirodne potencijale Semberije.

Grad Bijeljina