SKUPŠTINA GRADA BIJELjINA: USVOJEN NACRT REBALANSA BUDžETA :: Semberija INFO ::

 

SKUPŠTINA GRADA BIJELjINA: USVOJEN NACRT REBALANSA BUDžETA


Skupština grada Bijeljina usvojila je danas Nacrt rebalansa ovogodišnjeg budžeta koji je uvećan sa planiranih 49 miliona na 58,031.857 KM. Do rebalansa je došlo, kako je obrazložio načelnik odjeljenja za finansije Slavko Bašić, zbog kreditnog zaduženja od sedam miliona KM za kapitalna ulaganja.

“Oko 4,9 miliona KM iskoristiće s eza završetak kanalizacije. Oko 1,6 miliona KM iskoristićemo za izgradnju nove ćelijer na regionalnoj deponiji, dok će ostatak od 500.000 Km biti iskorišten za postavljanje reflektora na Gradskom stadionu.  Za još dva miliona maraka je povećan budžet zbog realizacije projekta navodnjavanja u Crnjelovu, zajendo sa Vladom RS. Naše učešće je 15 odsto, nekih oko 600.000 KM. Rebalansom je planirano i pokriće deficit u iznosu od 538.044 KM. Interkalarne kamate iznose oko 260.000 KM, dok je ostatak sredstava usmjeren na ispunjavanje zakonskih obaveza vezanih za povećanje plata u ustanovama kulture i vrtiću, te povećanja  putnih troškova za srednje škole”, istakao je Bašić.

Za nacrt rebalansa budžeta glasalo je devetnaest odbornika, a njih šestoro je bilo protiv. Šef Odborničkog kluba SNSD-a Aleksandar Đurđević je iznio stav da je kreditno zaduženje na ovakav način bilo neopravdano, te da je simptomatično to što će u ovoj godini trošak za otplatu kamata biti povećan za 316.511 KM, odnosno za 29 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

“ Nisu usvojene neke naše kritike i sugestije iz ranijeg perioda. U ovoj godini planirano je da se oko 1,5 miliona KM izdvoji samo za otplatu kamata. Nagoviješteno je još jedno kreditno zaduženje do kraja godine, te su to neki od razloga što smo glasali protiv”, kaže Đurđević.

Slavko Bašić kaže da Grad nije trenutno prekomjerno zadužen, jer se lokalne zajednice mogu zadužiti do 18 odsto iznosa izvornih prihoda iz prošle godine, a trenutno je Bijeljina zadužena sa oko 13,5 odsto.

“Ističe nam  otplata velikog kredita za izgradnju Centra visokog obrazovanja, kao i otplata dva manja kredita kod  Nove banke, tako da će naše kreditno zaduženje do kraja ove godine iznositi 6 -7 odsto”, kaže Bašić.
Rebalans budžeta ide u petodnevnu javnu raspravu, nakon čega će se ponovo vratiti u skupštinsku proceduru na razmatranje i usvajanje.