PRVA OPERACIJA UROĐENO KRIVOG STOPALA :: Semberija INFO ::

 

PRVA OPERACIJA UROĐENO KRIVOG STOPALA


Foto
Danas je u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina prvi put obavljena operacija urođeno krivog stopala kod četvorogodišnjeg djeteta.  U regionu samo dva centra izvode ovakvu vrstu operacija, a to su Univerzitetska dječija klinika „Tiršova“ iz Beograda i Institut za majku i djete Novi Beograd. Operaciju u Bijeljini  obavio je profesor dr Siniša Dučić, direktor Univerzitetske dječije klinike „Tiršova“ iz Beograda, čime počinje dugoročna saradnja bijeljinske bolnice sa prestižnom dječijom klinikom „Tiršova“.

Profesor Dučić,  danas, pored operacije koju je obavio, održao je i stručno predavanje na temu „Bolesti kukova kod djece“, kojoj su prisustvovali predstavnici i ljekari bijeljinske i zvorničke bolnice, te domova zdravlja iz Bijeljine, Ugljevika, Zvornika i Lopara.

Direktor JZU Bolnica „Sveti vračevi“ Bijeljina, profesor dr Zlatko Maksimović rekao je da su danas sa profesorom dr Sinišom Dučićem dogovorili dugoročnu saradnju.-Srećni smo što direktori oba centara gdje se izvodi operacija urođeno krivog stopala, profesor dr Dučić i profesor dr Simić dolaze kod nas i u bolnici vrše edukaciju. Uz našeg primarijus dr Mikajla Lazića, koji je specijalista dječije hirurgije, bolnica će imati još jednog specijalistu, a to je dr Branka Dakić, a planiramo da damo još jednu specijalizaciju iz dječije hirurgije.  Tako da, mi ćemo postati respektabilna bolnica i centar gdje će se raditi zahvati iz dječije hirurgije. Ovo sve nije slučajno, mi to radimo zato što znamo da su djeca naše najveće bogatstvo“, završava Maksimović.

Profesor dr Siniša Dučić, direktor Univerzitetske dječije klinike „Tiršova“iz Beograda rekao je da je počastvovan što je pozvan u Bijeljinu i da se rado odazvao pozivu.

-Moram reći da imate jednog izvanrednog dečijeg hirurga i sa saradnja sa njim biće izvanredna. Doktor Lazić i ja se znamo više od 20 godina i svi pacijenti koje je on upućivao bili su najteži. Prvi put sam u bolnici ovdje u Bijeljini i moram reći da sam impresioniran kako ovde sve funkcioniše. Uslovi u salama su izvanredni, osoblje je bilo  kao da sam radio u Tiršovoj, čini mi se da sam imao i bolje asistente. Sve je bilo besprekorno. Mislim da ovde možemo mnogo da radimo, da se ortopedski slučajevi  neće više morati upućivati u Beograd. Ovde će se moći raditi sve ono što se radi u Beogradu vezano za dečiju ortopediju“, završava profesor dr Dučić.Prema rječima profesora dr Siniše Dučića, današnju operaciju koju su izveli dr Lazić, dr Ristić i on prošla jedobro, kako su i očekivali.  Radilo se o pacijentukoji ima urođen jedan od najtežih deformiteta stopala, a otežavajuća okolnost je bila to što je malo stariji i izuzetno krupan.

Primarijus dr Mikajlo Lazić, specijalista dječije hirurgije rekao je da je ovo prva operacija urođeno krivog stopala  na ovom prostoru.

-Ovo je jedna od nakomplikovanijih operacija što može u dječijoj ortopediji da se uradi. Tokom ove operacije otvore se sve koščice na stopalu i „slažu se nanovo“, svaki zglob otvorite na stopalu i većina tetiva se mora produžiti i operacija se nekada mora raditi iz više rezova. Ovoga puta smo to uradili iz jednog reza, zahvaljujući vještini profesora Dučića“, završio je dr Lazić.(Semberija info)