CRKVA SRPSKOG JEDINSTVA :: Semberija INFO ::

 

CRKVA SRPSKOG JEDINSTVA


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije dogovorili su u Bijeljini izgradnju crkve Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog na području ove eparhije.
 
-Govorili smo o značajnim stvarima vezanim za život naše eparhije, u kojoj ima mnogo gradilišta, a taj posao ne možemo sami da uradimo bez pomoći Republike Srpske i njenih institucija", rekao je vladika Fotije.
 
Vladika je istakao da je dogovorena realizacija novog projekta, radnog naziva ,,Crkva srpskog jedinstva", koji će biti realizovan uz projekat izgradnje auto-puta, koji ide od Kuzmina prema Bijeljini i dalje prema Brčkom i Doboju.
 
Projekat ,,Crkva srpskog jedinstva", kako je naveo vladika, veoma je potreban Srbima, koji su skloni tome da se dijele, sukobljavaju.
 
"Ta crkva bi trebalo da bude nešto što nas povezuje, objedinjava, kako u Republici Srpskoj, tako i u matičnoj državi Srbiji", naglasio je episkop.
 
Novi velelepni hram biće zavjetna crkva šireg značaja od obične parohijske crkve, jer će okupljati Srbe sa svih kontinenata.
 
"Republika Srpska treba da dobije takvu svetinju gdje ćemo biti svi zajedno, objedinjeni kao mravi u tom velikom objektu", poručio je Fotije, naglašavajući da je sa Dodikom i njegovim saradnicima razgovarao i o pitanjima koja se tiču vjeronauke, brige o omladini, ostanku Srba na ovim prostorima i drugim temama koje su značajne i za Crkvu i za državu.
 
Milorad Dodik je, takođe, potvrdio podršku ideje episkopa zvorničko-tuzlanskog o gradnji crkve pomirenja, potencirajući dobru saradnju Srpske pravoslavne crkve i Republike Srpske, jer je Crkva jedan od najvažnijih identiteta srpskog naroda.
 
-Crkva na najbolji način čuva i baštini tradiciju srpskog jezika, pisma, vjere i naše krsne slave, svega što nas čini posebnim narodom na ovim prostorima, koji je izložen mnogim problemima", rekao je Milorad Dodik I zahvalio episkopu Fotiju na brizi za Eparhiju zvorničko - tuzlanski, gdje je izgrađeno više od 200 crkava i crkvenih objekata.