Ambasada SAD nastavlja podršku privrednom razvoju Bijeljine :: Semberija INFO ::

 

Ambasada SAD nastavlja podršku privrednom razvoju Bijeljine


Tokom jučerašnje posjete Bijeljini, otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Elen Džermejn obišla je sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem Poslovno-industrijsku zonu 2 i tom prilikom razgovarala sa privrednicima koji su svoje poslovanje počeli ili proširili u ovom poslovno kompleksu.

Izgradnju infrastrukture u ovoj zoni podržala je i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) koja je za asfaltiranje dijela saobraćajnice u ovoj zoni, u dužini od 1650 metara, donirala 350.000 KM, a iz gradskog budžeta je izdvojeno 300.000 KM.

- Ponosna sam što zajedno, poboljšanjem putne komunikacije u industrijskoj zoni Bijeljine, pomažemo lokalnim kompanijama da šire svoje djelatnosti i tako obezbijede više radnih mjesta za građane. Vlada SAD-a će i dalje pratiti i pomagati privredni razvoj Bijeljine, kroz projekte koje smo planirali za Republiku Srpsku. Nastavljamo da budemo pouzdan i lojalan partner lokalnim zajednicama koje žele pružati efikasnije usluge privrednicima i građanima - naglasila je Elen Džermejn.

Ona je podsjetila i da je Bijeljina ponovo dobila sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju i da je grad kojeg je "Fanenšl tajms" prepoznao kao drugi, od deset malih  evropskih gradova, koji ima najbolje okruženje za poslovna ulaganja u 2018. i 2019.  godini.

Gradonačelnik Mićić zahvalio je USAID-u i Ambasadi SAD u BiH na partnerstvu u poboljšanju putne infrastrukture u Poslovno-industrijskoj zoni 2, jer su svojom donacijom iskazali podršku građanima i poslovnoj zajednici Bijeljine.

- Zemljište za Poslovno-industrijsku zonu 2 je kupljeno od Vlade RS, za šta je izdvojeno oko 1,5 miliona KM. Za saobraćajnice, vodovodnu mrežu, fekalnu kanalizaciju, trafo-stanicu sa podzemnim dalekovodom i javnu rasvjetu sa led svjetiljkama do sada je uloženo ukupno oko 2,5 miliona konvertibilnih maraka, a u ovoj godini planirano je da bude uloženo još oko 40.000 KM. Sve parcele su prodane, pa su ukupna ulaganja od oko četiri miliona KM za kupovinu zemljišta i opremanje Zone vraćena u gradsku kasu, ali najveća dobit za nas će biti otvaranje novih radnih mjesta - zaključio je Mićić.

Grad Bijeljina