POČELI SVINjOKOLjI U SEMBERIJI :: Semberija INFO ::

 

POČELI SVINjOKOLjI U SEMBERIJI


Kontrolišite meso da bi zaštitili svoje, a i zdravlje drugih

Stigli su hladni dani, a sa tim i tradicionali svinjokolj u semberskim domaćinstvima. Tim povodom razgovarali smo sa dr veterine Dejanom Đmurom, v.d. direktora  u Veterinarskoj stanici AD Bijeljina koji je za portal ,,Semberija info'' izjavio da domaćini moraju biti obazrivi i da obavezno kontrolišu meso na trihenelozu.

-Za pregled se uzima kruna dijafragme. To je regulisano zakonom i obaveza je da se izvrši pregled mesa od svinje. I lovci  koji su izvršili odstrel divlje svinje, dužni su da izvrše pregled mesa na prisustvo trihinele metodom vještačke digestije. U slučaju pozitivnog uzorka to se obavezno prijavljuje organima lokalne ili republičke uprave, a infestirano (zaraženo) meso se uništava. Za rezultate potrebno je sačekati sat i po. Cijena analize jednog uzorka iznosi 15 konvertibilnih maraka. Do sada, tokom ovogodišnjeg svinjokolja, koliko mi imamo uvida, nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze, ali tek je početak sezone svinjokolja'', precizirao je Dejan Đmura i naglasio da je savjest semberskih domaćina na visokom nivou, ali apeluje da i dalje budu svjesni opasnosti od zaraženog mesa, koje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, pa, nažalost, i smrtnog ishoda.


U veterinarskim ambulantama u Semberiji, cijene za pregled uzoraka na trihinelu su različite. Na nekim mjestima pregled  na trihinelu, po jednom uzorku, košta osam konvertibilnih maraka.

Veterinari preporučuju deratizaciju objekata gdje je smještena stoka, jer je to način da se smanji pojava trihineloze, kao i da uništavaju uginule  glodare.

Semberija info