Razvojna agencija grada Bijeljina: Obuka za mlade preduzetnike :: Semberija INFO ::

 

Razvojna agencija grada Bijeljina: Obuka za mlade preduzetnike


Nakon što je Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Bijeljina uskladila svoj naziv sa novim Zakonom o razvoju malih i srednjih preduzeća, ubuduće će svoju djelatnost obavljati kao Razvoja agencija grada Bijeljina, izjavio je samostalni stručni saradnik za razvoj projekata  Slaviša Jovanović, podsjetivši da je nakon četiri javna poziva koji su omogućili finansijsku podršku za 61 privredni subjekt, sada organizovana i obuka za pisanje projekata, kako bi preduzetnici mogli obezbijediti dodatna finansijska sredstva iz drugih fondova.



“Agencija je u ovoj godini kroz četiri javna poziva privrednicima dodijelila 220.000 KM. Nadamo se da će preduzetnici i u narednoj godini, nakon usvajanja novog budžeta, biti u prilici da konkurišu za neke nove podsticajne mjere, kao što je podrška mladim preduzetnicima za osnivanje biznisa, kao i podrška ženskom preduzetništvu. Mladi se sve više opredjeljuju za osnivanje vlastitog biznisa, što je naš osnovni cilj, da mladi ostaju ovdje i da otvaraju nova radna mjesta.



Snežana Dačić, u ime Centra za obuku i edukaciju “Krugovi” iz Bijeljine, kaže da je njihov zadatak da obuče mlade preduzetnike za pisanje projekata koji će biti proslijeđeni stranim i domaćim donatorima.
“Mladi preduzetnici naučiće kako se pišu prijedlozi projekata, ali će naučiti i to da njihovo poslovanje, ciljevi, misija i vizija, moraju biti usklađeni sa zahtjevima donatora. Postoje tu i brojna ograničenja, u smislu finansija i resursa, tako da moraju pažljivo pratiti iz kog sektora dolaze zahtjevi za dodjelu sredstava”, kaže Snežana Dačić.

Boban Blagić, radnik firme “Turn Rey Projekt” iz Crnjelova kaže da ova firma bavi postavljanjem solarnih elektrana, odnosno obnovljivim izvorima energije.
“To nam je trenutno primarna djelatnost. Ovi seminari su za mene jedno novo iskustvo. Kao firma imamo dobru perspektivu, jer očekujemo i podsticaje iz EU fondova. Zapošljavamo oko tridesetak radnika, a planiramo i da proširimo poslovne aktivnosti”, kaže Blagić.



Sandra Senić (34), majka troje djece, prije godinu dana pokrenula je djelatnost mašinskog pranja tepiha pod nazivom “Operi.ba”.
“Ovakvi projekti su mi zanimljivi, jer nude mogućnost finansijske i edukativne podrške. Mentorska i finansijska pomoć su nam neophodne radi unapređenja znanja i širenja biznisa. Počeli smo s jednim zaposlenim, a plan je da imamo četiri do pet radnika”, kaže Sandra Senić.

Vanja Vasić, samostalni preduzetnik, registrovala je firmu za mašinsko malterisanje. Po struci je arhitektonski tehničar.
“Radimo od februara ove godine. Stanje u državi je primoralo neke moje radnike da odu u inostranstvo. Želim da angažujem nove radnike i da obezbijedimo što više radnih mjesta. Trenutno mi pomažu otac i djed, tako das am od malih nogu naučila šta znači mašinsko malterisanje i građevinarstvo”, kaže Vanja Vasić.


Semberija info - Lj. Ljubojević
Foto - B. Milošević