BIJELjINA: SVE BOLjI ODNOSI SREDNjIH ŠKOLA I PRIVREDE :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: SVE BOLjI ODNOSI SREDNjIH ŠKOLA I PRIVREDE


U Gradskoj upravi Grada Bijeljina održan je sastanak predstavnika Gradske uprave, srednjih škola, Privredne komore, Zanatsko-preduzetničkog udruženja „Preduzetnik“ i bijeljinske filijale Zavoda za zapošljavanje RS. Tema sastanka odnosila se na usklađivanje upisne politike u srednje škole sa zahtjevima tržišta rada na području grada Bijeljina.

Ovo je tradicionalna forma sastanka najodgovornijih ljudi u navedenim oblastima a danas doneseni prijedlozi će se proslijediti Ministartvu prosvjete i kulture RS gdje bi trebalo poslužiti kao osnova za izradu upisne politike u srednje škole za školsku 2022/23. godinu.

Sastanku je prisustvovao Milorad Stević, izvršni direktor područne Zanatsko-privredne komore Bijeljina i direktor Zanatsko-preduzetničkog udruženja „Privrednik“.



- Mi smo sa velikim zanimanjem i interesovanjem pristupili današnjem sastanku. Ovakvi sastanci su postali tradicionalni gdje smo svjedoci da ovakav format razgovora daje konkretne pozitivne rezultate u praksi u smislu usklađivanja potreba privrede i upisne politike u srednje škole na području grada Bijeljina. Sa zadovoljstvom mogu da kažem, na osnovu onog što su direktori srednjih škola ovdje predstavili da se zahtjevi privrede sve više uvažavaju, naročito kada je u pitanju upis deficitarnih zanimanja. Jedna od novina u narednom periodu tiče se praktične nastave koju srednjoškolci moraju imati. Naime, dogovoreno je sa nadležnim institucijama da će se praktična nastava naših srednjoškolaca moći obavljati u svim zanatsko-preduzetničkim radnjama na području grada Bijeljina“, rekao je Milorad Stević.

Naglašeno je da su na području grada Bijeljina trenutno deficitarna sva građevinska zanimanja (armirači, zidari, tesari, keramičari...), instalaterska zanimanja (vodoinstalateri, elektroinstalateri...), auto-mehaničari, auto-električari, mesari i serviseri bijele tehnike.

Od sljedeće školske godine, planirano je da se u Srednjoj stručnoj školi u Janji otvori novi smjer za obrazovanje učenika za zanimanje slastičar.


Semberija info - I. Gutić