"ORAO" PREDSTAVIO RAD I PLANOVE ZA PROŠIRENjE KAPACITETA :: Semberija INFO ::

 

"ORAO" PREDSTAVIO RAD I PLANOVE ZA PROŠIRENjE KAPACITETA


U Akcionarskom društvo za proizvodnju i remont "Orao" u Bijeljini danas su predstavnicima 24 kompanije iz grupacije odbrambene industrije Srbije predstavljeni rad i planovi za proširenje kapaciteta u civilnom vazduhoplovstvu, prvenstveno u opštoj mašinskoj industriji.
 
 Orao je jedan od kapaciteta namjenske industrije u Republici Srpskoj, koji je opstao zahvaljujući svim zaposlenima, a posebno bivšem rukovodstvu, te baštini tradiciju dugu 75 godina", rekla je novinarima vršilac dužnosti direktora "Orla" Biljana Marković.
 
Prema njenim riječima, okupljene su kompanije koje su angažovane za potrebe kapaciteta namjenske industrije i odbrambenih tehnologija, vojske, Ministarstva odbrane Srbije, a među njima je "Orao" koji obavlja remont i proizvodnju rezervnih dijelova za turbo-mlazne motore, te posjeduje rijetke tehnologije koje pojedine firme mašinske industrije nemaju na jednom mjestu.
 
Markovićeva je napomenula da se ovakav skup organizuje prvi put, ne samo u kompaniji "Orao" i Republici Srpskoj, nego i u Srbiji.
 
"Rijetko na jednom mjestu može da se vidi sve ono što `Orao` ima, počev od opšte mašinske obrade do remonta i održavanja za turbo-mlazne motore po licenci ruskih i `Rols-Rojsovih` tehnologija, kao i sve sporedne postupke", rekla je Markovićeva.
 
Nakon što su gosti vidjeli kapacitete "Orla", tehnolozi ove kompanije i rukovodioci pojednih odjeljenja razgovarali su sa kolegama iz Srbije s ciljem izbora potencijalnih zajedničkih projekata koje bi uptili Ministarstvu odbrane Srbije.
 
Akcionarsko društvo za proizvodnju i remont "Orao" zapošljava 400 ljudi, od mašinskih inženjera kojih je najviše, elektro-inženjera, pravnika, ekonomista do kvalifikovane radne snage.
 
Ideja ove kompanije je da pruža i usluge druge prirode, kao što je galvansko-hemijska zaštita. "Orao" je sertifikovan prema vazduhoplovnom standardu M9000100, što se ne može naći ni u jednoj firmi bivše Jugoslavije.
 
Srna