Gradski štab za vanredne situacije: Za sada nema opasnosti od poplava :: Semberija INFO ::

 

Gradski štab za vanredne situacije: Za sada nema opasnosti od poplava


Povodom najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske o predstojećim obilnim padavinama, održana je vanredna sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije. Komandant Štaba gradonačelnik Mićo Mićić je istakao da su preduzete sve mjere po izdatom upozorenju Republičke uprave civilne zaštite, te da je na području Semberije sve pod kontrolom.

-Za proglašavanje vanrednog stanja nema potrebe, jer je na području Semberije proteklih dana palo 4,4 litra kiše po  kvadratnom metru. Ukoliko bi i došlo da količina padavina bude mnogo obilnija, mi smo spremni da reagujemo, jer su sve jedinice u stanju pripravnosti. Dogovoreno je da se o stanju nivoa vodotoka izvještava svakih četiri sata, ali ne očekujemo da će biti poplava, iako smo uvijek prvo imali problem u mjesnoj zajednici Novi gdje je nebranjeno područje, a potom u Janji i Novoj Janji, rekao je Mićić.



Na sjednici je dogovoreno i da se pored dežurstava i mjera opreza, prati situacija kako bi se adekvatno reagovalo. Šef Odsjeka civilne zaštite Drago Ristić, upoznao je članove štaba sa stanjem vodostaja rekavši da su vodostaji manjih rijeka, Janje, Gnjice, Lukavca i Stupnja u umjerenom porastu, a vodostaji rijeka Save i Drine imaju trenutno trend stagnacije.

 -Vodostaj rijeke Drine na vodomjernoj stanici Radalj je 192 cm, što je 258 cm ispod kote redovne odbrane od poplava, dok protok na HE Zvornik iznosi 510 metara kubnih u sekundi. Vodostaj rijeke Save na vodomjernoj stanici u Jameni je 700 cm što je 270 cm ispod  kote redovne odbrane od poplava, rekao je Ristić. Na sjednici je naglašeno da, s obzirom da je na snazi upozorenje o obilnijim padavinama, Gradski štab za vanredne situacije će biti u punoj pripravnosti.

Semberske novine/Semberija info/O.Stjepanović