DAN VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE I DAN SEMBERSKIH BRIGADA: SRPSKA DA BUDE PRVI INTERES, A MIR GLAVNI CILj :: Semberija INFO ::

 

DAN VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE I DAN SEMBERSKIH BRIGADA: SRPSKA DA BUDE PRVI INTERES, A MIR GLAVNI CILj


Defileom ratnih zastava gradskim ulicama, služenjem parastosa i polaganjem vijenaca ispred spomenika borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu na Trgu kralja Petra I Karađorđevića u Bijeljini je danas obilježen Dan Vojske Republike Srpske i Dan semberskih ratnih jedinica, koji je, ujedno, i Dan Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka OS BiH. Parastos je služio Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom sa nekoliko vladika Srpske pravoslavne crkve, uz sasluženje brojnog sveštenstva Eparhije zvorničko-tuzlanske. Obilježavanju ovog datuma prisustvovali su brojni demobilisani borci semberskih ratnih jednica, porodice poginulih boraca, zvaničnici i građani Bijeljine i okolnih opština.
 
- Prije 27 godina nismo imali izbora. Rat nismo htjeli, nego da živimo svoji na svome u državi u kojoj smo rođeni. Vojska Republike Srpske i borci su najzaslužniji za našu današnju slobodu i to ne smijemo zaboraviti. Imamo tešku, ali slavnu istoriju. Ipak, tri rata za sto godina – mnogo je. U ratu smo pokazali jedinstvo i odlučnost da pobijedimo, što nam i danas treba. Zato nam Republika Srpska mora biti najvažniji interes, a mir glavni cilj – poručio je, između ostalog, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić obraćajući se ovom prilikom.

Obilježavanje Dana semberskih brigada, odnosno, Dana Vojske Republike Srpske u Bijeljini počelo je dan ranije – koncertom Muzičkog ansambla Ministarstva odbrane Srbije „Stanislav Binički“, „Policijskog orkestra“ Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Hora „Srbadija“.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je preko 23.000 vojnika, oficira i podoficira Vojske Republike Srpske, a Semberija je za odbranu Republike Srpske dala tri brigade, uz brojne druge borbene jedinice koje su se borile ne samo u svojoj zoni odgovornosti, nego na ratištima širom BiH.

Grad Bijeljina