Nekrunisanoj kraljici sevdaha :: Semberija INFO ::

 

Nekrunisanoj kraljici sevdaha


Danijel Vujanović, mladi alternativni umjetnik iz Bijeljine, koji je do sada uradio pet murala na zidovima javnih objekata u Bijeljini, upravo radi mural legendarne pjevačice narodnih pjesama Sofke Nikolić, nekrunisane kraljice sevdaha. Sofka će svoj mural dobiti na zgradi Gradskog bioskopa, nadomak ulice u kojoj je živjela i koja sada nosi njeno ime.

Danijel Vujanović kaže da murali, kao i grafiti, razbijaju različite predrasude u društvu i ukazuju poštovanje ljudima koji su u različita vremena i na razne načine svijet učinili ljepšim i humanijim.

Sofka Nikolić (1907 - 1982) je u vremenu u kome je živjela bila istinska evropska i svjetska muzička zvijezda.
„ U vrijeme kada su gramofonske ploče mogli snimiti samo izuzetni muzičari i pjevači, Sofka je 1923. godine, kad je imala samo 19 godina, u Berlinu snimila svoju prvu ploču na kojoj su bile dvije pjesme: „Kolika je Jahorina planina“ i „Kad bi znala, dilber Stano“ i za tu ploču dobila je tada najveće evropsko priznanje – „Zlatnu potkovicu“, kasnije se to priznanje zvalo „Zlatna ploča“, zajedno sa velikim i slavnim Karuzom.

U Parizu je dvije godine kasnije snimila drugu ploču. U „gradu svjetlosti“ pjevala je iz noći u noć, puna tri mjeseca. Do 1939. godine snimila je ukupno stotinu ploča i bila je prva žena koja je proglašena za najtiražnijeg pjevača Evrope. U to vrijeme samo je Enriko Karuzo prodao više ploče od nje. On je bio operska senzacija i pjevao je muziku koju je cio svijet razumio, dok je Sofka pjevala naše narodne pjesme, do tada nepoznate u svijetu. Njeni savremenici su zabilježili da je i pjesnik Aleksa Šantić plakao dok je u kafani „Lira“ u Mostaru pjevala njegovu „Eminu“.

Semberija info