KONCERT "SRBADIJE" NA POČETKU FESTIVALA


Koncertom mješovitog i dječijeg hora "Srbadija" u Centru za kulturu "Semberija" u Bijeljini sinoć je svečano otvoren 18. horski festival "Majske muzičke svečanosti", koji će do nedjelje, 12. maja, okupiti 38 ansambala iz Slovenije, Srbije i BiH.
 
Dirigent hora "Srbadija" i umjetnički direktor Festivala Desanka Trakilović izrazila je zadovoljstvo što ovaj festival privlači veliki broj horova i u vremenu u kojem mnoga kulturna i umjetnička društva prestaju sa radom i ljudi gube entuzijazam.
 
Trakilovićeva je rekla novinarima da Srpsko pjevačko društvo "Srbadija" u ovoj godini slavi 120 godina od osnivanja i, nakon 27 godina provedenih na čelu ovog proslavljenog hora, ocijenila da je on konstantno u usponu.
 
Prema njenim riječima, snaga "Srbadije" dolazi i iz nastupa svake nedjelje u proteklih 27 godina na liturgijama. "Osvojili smo brojne svjetske nagrade, a naše nagrade su i svako krštenje ili vjenčanje na kojem smo pjevali, svaka himna koju smo izveli, kao i djeca koja s nama rastu od dječijeg do velikog hora i do međunarodne slave", naglasila je Trakilovićeva.
 
Dirigent Dječijeg hora "Srbadija" Jelena Milićević Trakilović rekla je novinarima da su iz ovog hora potekli svi članovi Velikog mješovitog hora i da to pokazuje posvećenost i kvalitet rada i njegovanja glasa u uzrastu od četiri do 12 godina. Tokom "Majskih muzičkih svečanosti" takmičenje će biti održano u kategorijama mješoviti horovi, mješoviti kamerni horovi, pravoslavna duhovna muzika, ženski horovi, dječiji horovi, ansambli sa tradicionalnom muzikom i vokalno-instrumentalni ansambli.
 
U okviru festivala biće održano i takmičenje solo pjevača, kao i nekoliko revijalnih koncerata, a horovi će nastupati u Centru za kulturu, Muzeju Semberije i u Crkvi Svetog Đorđa.
 
Srna