Kišni maj zabrinuo građane u plavnim područjima :: Semberija INFO ::

 

Kišni maj zabrinuo građane u plavnim područjima


Nestabilno vrijeme sa dosta padavina prethodnih nekoliko dana i najave meteorologa da će u maju biti 19 kišnih dana, zabrinule su građane u plavnim područjima.

U Semberiji, gdje je bilo dosta problema prethodnih godina, spremno dočekuju najavljene padavine.

Iz Civilne zaštite Bijeljine kažu da za sada nema bojazni od izlivanja velikih rijeka, ali ni bujičnih rječica. Vodostaji su daleko ispod redovne kote odbrana od poplava.

- Spremni smo u tom pogledu da reagujemo na odgovarajući način, počev od praćenja situacije, pa do upozoravanja stanovništva na eventualnu opasnost. Radi se kontinuirano na obuci i osposobljavanju pripadnika Civilne zaštite. Svake godine radimo i sprovodimo taj plan i program - istakao je Radomir Marjanović, načelnik Odjeljenja boračko-invalidske i civilne zaštite Bijeljina.

Stanovnici Semberije dobro pamte poplave iz 2010. i 2014. godine kada je nekoliko desetina hiljada domaćinstava bilo pod vodom.

Meteorolozi upozoravaju da će i u narednom periodu biti nestabilno vrijeme sa čak 19 kišnih dana u maju, uz kratkotrajne sunčane intervale.

- Naredni period, odnosno naredna sedmica će biti u znaku vrlo promjenljivog vremena sa obilnijim padavinama. Pogotovo može biti kritično pri pljuskovima i grmljavinskim procesima, kada u kratkom vremenu ima dosta padavina - naglašava Igor Kovačević, meteorolog u hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske.

Ove godine biće kupljena dva čamca i motora i nekoliko radio - stanica, koje će biti korišćne u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Sava je na oko četiri metra ispod kote redovne odbrane od poplava, a protok Drine je oko 300 kubnih metara u sekundi i nema opasnosti od izlivanja.

Izvor: RTRS/Info Bijeljina