BIJELjINSKI ORTOPEDI USPJEŠNO IZVELI OPERACIJU REVIZIJE PROTEZE KOLjENA :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINSKI ORTOPEDI USPJEŠNO IZVELI OPERACIJU REVIZIJE PROTEZE KOLjENA


Bolnica ,,Sveti vračevi“ uvela je nove operativne procedure u ortopediji i tim povodom organizovana je pres konferencija na kojoj su izjave dali specijalisti ortopedije dr Igor Popović i dr Dragan Đorđić.
 
Na Odsjeku ortopedije bijeljinske bolnice tokom prošle godine urađeno je ukupno 450 operacija, od toga 40 operacija implantacija proteze kuka, 12 operacija implantacija proteze koljena i zbrinuto je oko 250 različitih preloma. Nakon popuštanja epidemioloških mjera bolnica se vratila normalnom mehanizmu rada i u prva tri mjeseca ove godine na Odsjeku ortopedije urađeno je više od 150 operacija.

 
-U posljednje vrijeme uradili smo 35 proteza kukova, oko 20 proteza koljena i preko 120 preloma“, precizira šef Odsjeka ortopedije Bolnice ,,Sveti vračevi“ dr Igor Popović naglasivši da su revizione proteze nova stvar koja se pojavljuje u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Kako navodi, samo u prvih par mjeseci ove godine uradili su četiri operacije revizije kuka, a najnovija metoda koju su radili je revizija proteze koljena.
 
-Revizija proteze koljena je operacija koja se radi kada proteza koljena koja je primarno urađena više ne obavlja svoju funkciju i došlo je do nekog oboljenja oko te proteze“, pojašnjava dr Popović naglasivši da iako su u osnovi slične operacije, revizija proteze koljena u odnosu na primarnu zamjenu koljena je kompleksnija, dugotrajnija i složenija procedura.

Specijalisti ortopedije bijeljinske bolnice podsjećaju da se vještačka koljena rade već dugo, a u posljednje vrijeme to su jako česte operacije. U ortopedskoj hirurgiji su komplikacije moguće i posledično postoji potreba da se kod određenog broja pacijenata nešto popravlja ili mijenja nakon primarne operacije ugradnje koljena.
 
Dr Dragan Đorđić bio je šef tima koji je nedavno radio prvu operaciju revizije proteze koljena u Bolnici ,,Sveti vračevi“.
 
-Ortopedska hirurgija je jedna jako kompleksna nauka, a revizije proteze su teške i zahtjevne procedure. Moj kolega Igor Popović i ja, kao i naš raniji šef dr Nedeljko Popović (koji je sad u zasluženoj penziji), puno smo radili na tome da razvijemo ortopediju. Napravili smo nešto što je zahtijevalo mnogo više od same ove intervencije koju smo nedavno izvršili. Ovoj operaciji je prethodilo barem šest godina odlazaka u mnoge druge zdravstvene ustanove i centre da bi to naučili i sada s ponosom možemo reći da uspješno izvodimo i revizione operacije“ kaže dr Đorđić dodavši da revizija proteze koljena zahtijeva posebno planiranje, a obično su potrebni i posebni revizioni implatanti.
 
Pacijentkinja kojoj je tim na čelu sa dr Draganom Đorđićem radio operaciju revizije proteze koljena dobro se osjeća, hoda, ovih dana ide kući. 
 
-Nadamo se da će ova nova operativna procedura  da ostane, da ćemo je i dalje uspješno izvoditi u našoj bolnici i da će nas svrstati u jedan od elitnih centara koji rade ovaj zahvat. Inače, mi smo druga zdravstvena ustanova koja to radi u Republici Srpskoj, a ono što  posebno želim da naglasim je da operaciju radimo sami, bez učešća gostujućih profesora i drugih stručnih lica“, kaže dr Đorđić koji je ponosan na uspjeh svog tima za koji ističe da prati svjetske trendove u tretmanu lokomotornog sistema.

Semberija info