GODIŠNjICA 1. SEMBERSKE LAKE PJEŠADIJSKE BRIGADE: U ČAST SLAVNE BRIGADE :: Semberija INFO ::

 

GODIŠNjICA 1. SEMBERSKE LAKE PJEŠADIJSKE BRIGADE: U ČAST SLAVNE BRIGADE


Polaganjem cvijeća i vijenaca na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima Vojske Republike Srpske obilježena je 27. godišnjica formiranja 1. Semberske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Prema programu obilježavanja prije polaganja vijenaca i cvijeća, u crkvi Svetog Đorđa u Bijeljini obavljen je pomen poginulim borcima brigade.

Prvi ratni načelnik štaba ove brigade Đoko Pajić podsjetio je da je na današnji da, 12. aprila 1992. godine, zvanično formirana brigada i da je ovaj datum značajan ne samo za Semberiju, nego i za cijelu Republiku Srpsku.

-Tada je formirana prva srpska brigada, kao preteča formiranja svih budućih brigada Vojske RS i same Vojske RS. Postojali smo i ranije kao brigada, jer smo u septembru 1991. godine bili mobilisani zbog rata u Hrvatskoj i Sloveniji, a imali smo zadatak da spriječimo agresiju Hrvatske na Semberiju'', rekao je Pajić, dodavši da je ova brigara za zasluge u minulom ratu odlikovana Ordenom Karađorđeve zvijezde prvog reda.

Pripadnik 1. Semberske lake pješadijske brigade Miodrag Stevanović kaže da su se danas okupili u slavu i čast brigade koja je za slobodu dala 139 života.

-Kao što znate, 1. Semberska brigada osnovana je od vojnika i oficira 17. Partizanske brigade. To je brigada koja se prva uključila u ratna dešavanja i koja je najviše pomogla u odbrani grada, a puno je doprinijela i u odbrani RS'', zakljičio je Stevanović, koji sada obavlja funkciju predsjednika Gradske boračke organizacije Bijeljina.
Nakon polaganja cvijeća i vijenaca svi prisutni na obilježavanju godišnjice brigade posjetiti su spomen – sobu poginulim borcima Semberije.

​Semberija info