Obilježen Svjetski dan zdravlja u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Obilježen Svjetski dan zdravlja u Bijeljini


Obilježavanju Svjetskog dana zdravlja, 7. aprila, tradicionalno je svoj doprinos dao i bijeljinski Dom zdravlja. Ispred TC “Emporium” građani su mogli da izmjere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, urade antropometrijeska mjerenja, te dobiju besplatan stručni savjet ljekara.

Ove godine Svjetski dan zdravlja obilježava se pod motom “Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom”. 

“Zbog toga domovi zdravlja kao dio primarne zdravstvene zaštite imaju vrlo važnu ulogu u očuvanju zdravlja”, rekao je direktor bijeljinskog Doma zdravlja prim. dr Duško Milovanović.

“Institucionalni pristup očuvanju zdravlja društva obaveza je Doma zdravlja. Dom zdravlja Bijeljina sa svojih 55 timova porodične medicine, 25 sektorskih ambulanti i oko 400 zaposlenih svakodnevno brine o zdravlju naših sugrađana”, poručio je dr Milovanović.

“Ove godine akcenat ćemo staviti na zdravlje naroda. Dom zdravlja dugo pokušava, a ove godine će i energičnije djelovati u pravcu Gradske uprave, a to je da promovišemo bicikl kao prevozno sredstvo na području grada Bijeljina. Bicikl je tradicionalno sredstvo prevoza u Bijeljini, ali, nažalost, razvojem grada i povećanjem broja vozila biciklisti su poprilično ugroženi u saobraćaju. 

Takođe, ni infrastruktura nije adekvatna za njih, kao što je u nekim većim sredinama. Mi ćemo se potruditi da izgradimo biciklane gdje ljudi, koji dođu u Dom zdravlja, mogu ostaviti bicikl, a time će se smanjiti mogućnost krađe bicikla. Apelujem i na druge firme da urade isto. Bicikl je dobar i za zdravlje, ali i za životnu sredinu”, izjavio je zamjenik direktora Doma zdravlja u Bijeljini dr Igor Novaković.

“Tableta nije zdravlje, ona je lijek, a zdravlje je naš svakodnevni život”, dodao je dr Novaković.

“Zdravlje je da, umjesto dva tanjira hrane, pojedemo jedan. Da umjesto pet kafa dnevno popijemo jednu ili nijednu, umjesto toga da popijemo čaj. Zdravlje je da vodimo računa svaki dan i da ga čuvamo. Jednom, kad ga izgubimo, tablete to ne mogu riješiti”, pojašnjava zamjenik direktora bijeljinskog Doma zdravlja.

“Najčešća oboljenja kod nas su tzv. masovna nezarazna oboljenja, odnosno kardio-vaskularna oboljenja, zatim hipertenzija, dijabetes, te maligna oboljenja”, ističe dr Milovanović.

Izvor: RTV BN/Info Bijeljina