Ostvarena inkluzija u cvjećarskoj sekciji Poljoprivredne škole :: Semberija INFO ::

 

Ostvarena inkluzija u cvjećarskoj sekciji Poljoprivredne škole


U okviru projekta „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave Bijeljina-Langenhagen“, Poljoprivredna i medicinska škola iz Bijeljine dobila je plastenik u kome učenici sa smetnjama u razvoju zajedno sa učenicima bez smetnji u razvoj uzgajaju cvijeće, začinsko i ljekovito bilje, ali se i druže uz sticanje radnih navika. Sredstva za nabavku plastenika obezbijedilo je njemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, preko partnerske Agencije za razvojne inicijative "Ingejdžment global" ("Engagement Global").



U ovoj školi organizovan je završni događaj projekta na kojem je predstavljena i Agenda 2030, odnosno, ciljevi održivog razvoja definisani u ovom dokumentu sa posebnim osvrtom na inkluziju, a događaju je prisustvovao i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.
- Želimo na ovaj način da pomognemo djeci, sa i bez smetnji u razvoju,  kako bi ih što više uključili u društvo, jer je to od velike koristi za svako dijete, kao i za cijelo društvo i našu lokalnu zajednicu. Bijeljina je Grad jednakih šansi za sve i želimo da se svi naši građani osjećaju kao ravnopravni članovi društva. Ovo nije veliki projekat, ali je važan, jer su djeca sa i bez smetnji u razvoju, okupljena u zajedničkom prostoru kroz vannastavne aktivnosti, dobila priliku da se druže i bolje upoznaju. Uspješno smo realizovali i projekat sa našim bratskim gradom Langenhagenom i time smo našu saradnju digli na viši nivo - naveo je gradonačelnik Bijeljine, podsjećajući da je ovo jedan od projekata koje Grad realizuje u okviru Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja.

- Cilj ovog projekta, koji Bijeljina radi u saradnji sa njemačkim bratskim gradom Langenhagenom je da se promovišu Agenda 2030 i ciljevi održivog razvoja, a da fokus bude na inkluziji. Cvjećarska sekcija je na ovaj način pretvorena u inkluzivnu, što je prilika da se djeca bolje upoznaju i podrže različitost, jer smo svi jednako vrijedni u ovom društvu i zajedničkim snagama najbolje možemo da doprinesemo razvoju našeg Grada. Ovo je, zapravo, jedan mali korak ka smanjenju nejednakosti u društvu, ali definitivno značajan, jer su učenici koji učestvuju u aktivnostima imali priliku da se bolje upoznaju i na taj način prevaziđu predrasude - istakla je šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Grada Bijeljina Ankica Todorović.

- Ovo je sasvim novi pristup u radu naše cvjećarske sekcije, a riječ je o timskom radu gdje se mladi kroz druženje obrazuju i zajedno rade. Sva djeca su odlično reagovala na ovakvu sekciju, jer su djeca sa smetnjama u razvoju na ovaj način mnogo više uključena u praktičan rad i mogu mnogo bolje da se socijalizuju - navela je profesor agronomske grupe predmeta i vođa inkluzivne cvjećarske sekcije Milanka Bogdanović, dodajući da sekciju pohađa desetoro djece sa smetnjama u razvoju zajedno sa 8 djece bez smetnji u razvoju.

​Izvor: Grad Bijeljina