REGIONALNO UDRUŽENjE AMPUTIRACA BIJELjINA: Mine i dalje uzimaju živote :: Semberija INFO ::

 

REGIONALNO UDRUŽENjE AMPUTIRACA BIJELjINA: Mine i dalje uzimaju živote


Povodom obilježavanja 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina, Regionalno udruženje amputiraca Bijeljina održalo je svoju devetu redovnu godišnju skupštinu. Ovo udruženje, koje okuplja tjelesno najteže oštećenu populaciju na području 13 opština i Brčko distrikta, upozorava da se naša zemlja i dalje suočava sa problemom zaostalih mina.
 
Na Međunarodni dan borbe protiv mina upozoreno je da je Bosna i Hrcegovina jedna od najzagađenijih zemalja minama u svijetu i da bi dekontaminacija trebala da bude prioritet u radu bosanskohercegovačkih vlasti. Ukupna sumnjiva minska površina iznosi 1053 kvadratna kilometra zemljišta, od čega su 64 odsto šume, a 26 odsto poljoprivredne površine.
 
-Mi kao žrtve mina upozoravamo da se naša zemlja i dalje suočava sa problemom zaostalih mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava koji direktno utiču na sigurnost stanovništva ove zemlje i i usporavaju ekonomski razvoj u većem broju lokalnih zajednica.  Dolaskom proljeća i lijepog vremena sve više ljudi odlazi u prirodu, dok poljoprivrednici počinju svoje radove na poljima, odakle nerijetko vrebaju nevidljive ubojice mine, ukazuje sekretar Regionalnog udruženja amputiraca Bijeljina Milorad Jović.