POVODOM 29. GODIŠNjICE 1. SEMBERSKE BRIGADE :: Semberija INFO ::

 

POVODOM 29. GODIŠNjICE 1. SEMBERSKE BRIGADE


Prije 29 godina u Velikoj Obarskoj  naredbom pretpostavljene komande 17. partizanska brigada preimenovana je u 1. sembersku brigadu. Da pojasnimo, 17. partizanska brigada je mobilisana 20.9.1991. godine odlukom državnog i vojnog rukovodstva. Brigada je imala zadatak očuvati bezbjednost u zoni odgovornosti, zaštititi živote i imovinu građana sjevero-istočnog dijela BiH. Prvi komandant brigade bio je potpukovnik Rade Marić. Poslije ratnih događaja u Bijeljini, uslijediće udar na rukovođenje i komandovanje u brigadi. Odlukom nadređenih nivoa komandovanja smijenjen je ppuk Rade Marić. Uporedo sa smjenom komandanta i brigada će biti preimenovana u 1. sembersku brigadu JNA koja će biti prva ratna jedinica Istočno-bosanskog korpusa. Prema dostupnim saznanjima, to se desilo 12.4.1992. godine.  Istog dana novopostavljeni komandant ppuk Milenko Paravina u selu Brodac izvršio je smotru 1. bataljona ove brigade, raport  komandantu  je predao major Vlado Simić. U znak sjećanja na ove istorijske događaje,  Gradski odbor starješina Vojske Republike Srpske: parastosom, obilaskom spomen - sobe, prigodnim referatima i polaganjem vijenaca sjetio se poginulih i umrlih ratnih drugova. Parastos je dat u crkvi Svetog kneza Lazara za ukupno 161 pripadnika brigade koji su poginuli tokom Odbrambeno - otadžbinskog rata ili umrli poratnih godina.





















Posebno zanimljiv referat pripremio je  kapetan Dragan Milošević. Referat je imao naslov „Istorijat kasarne Vojvoda Stepa Stepanović“. Kapetan je svoje izlaganje započeo  od XVIII vijeka, pa do današnjih dana. Drugi dio svečanosti realizovan je na gradskom trgu. Vlado Simić, ratni komandant bataljona pročitao je vrlo bridak i sadržajan referat o brigadi na temu „Brigada od mobilizacije do demobilizacije“. U dijelu izlaganja koji se odnosio na učešće brigade u borbenim dejstvima, hronološki  po „Ratnom dnevniku“ pobrojana su važna borbena dejstva u kojima je brigada učestvovala. Zarad podsjećanja, dijelovi brigade ranga vod-čete-bataljon učestvovali su u borbenim dejstvima na: posavskom, majevičkom, drinskom, sarajevsko-romanijskom i zapadno krajiškom vojištu.

-Vječna slava i blažen pokoj dušama naših poginulih-umrlih  ratnih drugova'', poručuju iz Gradskod odbora OSTA VRS Bijeljina.

Semberija info