​BOLNICA SVETI VRAČEVI: DOGOVOR O KOVID DNEVNIM BOLNICAMA :: Semberija INFO ::

 

​BOLNICA SVETI VRAČEVI: DOGOVOR O KOVID DNEVNIM BOLNICAMA


Na sastanku direktora zdravstvenih ustanova primarnog nivoa koje gravitiraju Bolnici „Sveti Vračevi“ i Kriznog štaba Bolnice, konstatovano je da su jedinstveni na istom zadatku protiv virusa korona i u službi zdravlja stanovništva. Direktor JZU “Sveti Vračevi” prof. dr  Zlatko Maksimović je podsjetio da se sastanci na ovom nivou održavaju od jula mjeseca, te Bolnica “Sveti Vračevi” pokriva pet opština.



- Povod sastanka je naredba Republičkog štaba za vanredne situacije da primarna zdravstvena zaštita, odnosno, Domovi zdravlja, organizuju kovid dnevne bolnice. Mi smo usaglasili protokol o saradnji  kovid dnevnih bolnica sa kovid bolnicama Bolnice “Sveti Vračevi” i raduje me činjenica da smo svi spremni da odgovorimo i ovom izazovu”, rekao je prof. dr Maksimović i dodao da će primarna zdravstvena zaštita upućivati zdravstvene radnike na dodatnu edukaciju i ispomoć, ukoliko bude potrebno.

Sastanku je prisustvovao i direktor Doma zdravlja Lopare dr Želimir Nešković koji je istakao da je ova zdravstvena ustanova spremna da odgovori svim zadacima i da imaju dobru saradnju i komunikaciju sa bijeljinskom bolnicom. On je rekao da se epidemiološka situacija pogoršala, ali da je pod kontrolom.Na pitanje, kako teče proces vakcinasije, dr Nešković je rekao da vlada velika zainteresovanost građana za vakcinaciju, ali da je mali broj vakcina koje im se doznačavaju, te da se nada da će se to ubrzo adekvatno riješiti.

- Ukoliko ne bude većeg broja vakcina, a koje očekujemo, moraćemo tražiti alternativna rješenja. Pri tom mislim na organizovan odlazak u Srbiju na vakcinisanje, jer smo svjedoci dobre organizovanosti rada Ministarstva zdravlja Srbije i imunizacije građana”, rekao je dr Nešković. Podsjećamo da se sa današnjim danom, 5. april, na liječenju u kovid bolnicama u Bijeljini nalazi 90 bolesnika, od kojih su dvije trećine sa teškom kliničkom slikom, na respiratoru su 24 bolesnika, a 55 ih je na nekoj vrsti kiseoničke terapije. Sve je veći broj mlađih koji oboljevaju, a ljekari ponavljaju apel da se strogo poštuju epidemiološke mjere.

Semberija info - O. Stjepanović