SKUPŠTINA POVJERILACA BIJELjINSKE ŠEĆERANE ODLUČILA :: Semberija INFO ::

 

SKUPŠTINA POVJERILACA BIJELjINSKE ŠEĆERANE ODLUČILA


Šećerana prodata zvorničkoj firmi “NSG Rent”
Skupština povjerilaca Fabrike Šećera u stečaju danas je u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini donijela odluku da se Fabrika šećera proda zvorničkoj firmi “NSG Rent” za iznos od tri miliona KM. Time je konačno stavljena tačka na stečaj koji je trajao od 2015. godine.

Stečajni upravnik Šećerane Nebojša Matić kaže da je Skupština povjerilaca jednoglasno donijela odluku o prodaji imovine Fabrike šećera u stečaju zvorničkoj firmi “NSG Rent”.

“ Fabrika šećera je prodata za tri miliona KM. Ova firma ima obavezu da u roku od deset dana uplati ostatak sredstava, jer su već uplatili 50.000 KM na ime depozita i 10.000 KM na ime dokumentacije. Nakon toga može se pripremiti kupoprodajni ugovor kod notara i završiti ovaj posao.
 

Ne znam kakve su njihove krajnje namjere, ali smo dobili obećanje da će djelimično proces proizvodnje u fabričkim prostorima biti pokrenut. Oni se bave nekretninama, ali će dio poslovnih prostora brzo biti aktiviran. U Šećerani ima 15.000 metara kvadratnih poslovnog prostora. Tamo se nalaze tri do četiri izuzetno uslovne hale u kojima su bili magacini gotovih proizvoda I koje se mogu brzo aktivirati za neki proizvodni proces”, kaže Matić, ističući da se ovaj kupac javio tek na 16. licitaciji za prodaju Šećerane.

On kaže da je ovo bila prva ozbiljna firma koja je uplatila depozit i otkupila kompletnu dokumentaciju.
“Imali smo mi ponude i za pet miliona KM, od Vajkića za 6.950.000 KM, od Vijetnamaca za pet miliona eura, ali to su bile samo prazne priče. Ovo je bila prva konkretna ponuda. Ovo je dobro za sve, jer je moja procjena da će se u prvi mah zaposliti stotinu radnika na tom prostoru. Pokrenuće se i energana. Za uređenje prostora treba angažovati tridesetak radnika”, kaže Matić.

Imovina Šećerane godinama je nuđena za iznos od 10 miliona KM. Za imovinu jedine bosanskohercegovačke šećerane bile su zainteresovane firme iz Turske “Soltist” i “Sariel”, “Niva” iz Žablja u Srbiji, potencijalni kupci iz Vijetnama, Kine I Banjaluke, kao i firme “Unimont” iz Loznice i fočanski “Pavgord”. 

Semberija info