RESTRIKTIVNIJE EPIDEMIOLOŠKE MJERE :: Semberija INFO ::

 

RESTRIKTIVNIJE EPIDEMIOLOŠKE MJERE


Epidemiološka situacija na području Grada Bijeljina, u vezi sa virusom korona, nepovoljna je, sa tendencijom pogoršanja – saopšteno je nakon vanredne sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije. U proteklih 24 časa broj novooboljelih u Bijeljini je 20, u Kovid-bolnici trenutno je na liječenju 39 pacijenata, 19 je životno ugroženo, a 12 na respiratoru. Povećan je broj prijema na bolničko liječenje, a najveći broj hospitalizovanih ima tešku kliničku sliku – istakao je komandant Štaba, gradonačelnik Ljubiša Petrović, dodajući da zabrinjava povećanje broja oboljelih mlađe životne dobi sa težom kliničkom slikom. Broj trenutno aktivnih slučajeva na području Grada je 236, a među njima je i troje djece školskog uzrasta – podaci su iz bijeljinskog Doma zdravlja i Bolnice „Sveti Vračevi“.

Petrović je rekao da vakcinacija stanovništva počinje u ponedjeljak, 9. marta, i da je Dom zdravlja i kadrovski i organizaicono spreman za te aktivnosti.  

Na sjednici je razmatrana i mogućnost zatvaranja Kovid-bolnice u Dvorovima i donesena odluka da ona, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ipak, do daljnjeg bude u funkciji.

Gradski štab uskladio je sve mjere sa Republičkim, prema kojima se, između ostalog,  zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica, rad fitnes centara, organizovane rekreativne aktivnosti, trenažni procesi  i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija  i sportista svih uzrasta, osim prefesionalnih,  organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima, te ograničava broj prisutnih osoba u ugostiteljskim objektima. U skladu sa propisanim mjerama, obavezuju se građani da nose zaštitnu masku u zatvorenom prostoru  i da se pridržavaju fizičkog rastojanja od 2 metra, te im se preporučuje da na otvorenom prostoru, takođe, koriste masku, ukoliko nije moguća fizička distanca.

Gradonačelnik je ocijenio da su pojedine  mjere Republičkog štaba za vanredne situacije nelogične, poput zabrane održavanja treninga, a  istovremenog dopuštanja okupljanja  u kafićima. „Sport je, u tom smislu, nepravedno tretiran“, mišljenja je Petrović. On je dodao da je, uprkos  tome , Gradski štab obavezan da sprovodi te mjere. 
Komandant Štaba je poručio da će tokom predstojećeg vikenda, kada se obilježava Dan žena – 8. mart, biti pojačan rad inspekcijskih organa i apelovao na građane da se suzdrže od okupljanja i proslave.