RASVIJETLjENA KOMPJUTERSKA PREVARA :: Semberija INFO ::

 

RASVIJETLjENA KOMPJUTERSKA PREVARA


U oblasti privrednog kriminaliteta na području Policijske uprave Bijeljina, kako je na konferenciji za štampu izjavio Srđan Gajić, načelnik Sektora kriminalističke policije, u januaru ove godine evidentirano je pet krivičnih djela, a ukupna materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi 12.252.000 KM. Evidentirana su i tri krivična djela koruptivnog karaktera.

“Ranije smo upozoravali privrednike da vode računa o svojim finansijskim transakcijama putem mejlova. Možemo istaći da smo u januaru ove godine rasvijetlili i podnijeli krivičnu prijavu, odnosno izvještaj nadležnom tužilaštvu zbog krivičnog djela “kompjuterska prevara”, za krivično djelo koje je prijavljeno osmog novembra 2019. godine Policijskoj upravi Bijeljina”.

Gajić je podsjetio da je ova policijska uprava krajem 2019. godine imala nekoliko prijava koje su se odnosile na kompromitovanje službenih mejlova firmi iz Bijeljine.

“Operativnim radom, te uz saradnju sa Interpolom i drugim organima gonjenja, na području Velike Britanije uspjeli smo rasvijetiliti jedno krivično djelo. Uz pomoć Interpola identifikovana je državljanka Velike Britanije iz Mančestera koja je sa računa bijeljinske firme podigla 20.000 KM”.

Što se tiče ogromnog iznosa od 12,2 miliona KM, Gajić je pojasnio da je sa dva krivična djela načinjena ogromna finansijska šteta zloupotrebom ovlaštenja i službenog položaja, a radi se o revizorskom izvještaju u Bobar banci, nakon čega je evidentirana zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, čime su oštećeni povjerioci.
Što se tiče razbojništva u selu Brodac, koje je počinjeno u januaru ove godine, određenim metodama i operativnim radom bijeljinska policija je uspjela doći do izvršilaca tog krivičnog djela. Najveći doprinos, kako je istaknuto, dale su kamere koje su postavljene u okviru sistema nadzora na bijeljinskim ulicama. Utvrđeno je das u dvije uhapšene osobe iz Bijeljine i da  su odranije poznate policiji.

Lj.Ljubojević
Semberija info