Četrdeset medicinara u Bijeljini primilo rusku vakcinu :: Semberija INFO ::

 

Četrdeset medicinara u Bijeljini primilo rusku vakcinu


U JZU "Sveti vračevi" u Bijeljini danas je počela dugo očekivana vakcinacija protiv korona virusa. Nakon Univerzitetsko-kliničkog centra u Banja Luci, bijeljinska bolnica je drugo mjesto u Republici Srpskoj na kojem je započeta borba protiv virusa koji je prethodne godine paralisao svijet.

Ministarstvo zdravlja u Vladi RS i Institut za javno zdravlje obezbijedili su u početnom ciklusu vakcinacije 40 doza vakcine Sputnjik V.



Menadžment JZU "Sveti vračevi" je odlučio da prioritet vakcinacije imaju zaposlenici bijeljinske kovid bolnice (ljekari, medicinske sestre, tehničko osoblje...) uz najavu novih količina vakcine koja će biti dostupna ostalim zdravstvenim radnicima i građanima.

Dr. Aleksandra Saška Radojičić je prva koja je danas primila vakcinu. 

- Došao je dan koji smo dugo čekali. Vakcina protiv korona virusa će zaštititi ljude, u prvom redu sprečavajući pojavu teških, kompliciranih kliničkih slučajeva kojih je bilo mnogo prethodnih mjeseci. Vakcina Sputnjik V je vektorska vakcina koja ima, našem organizmu poznati nosač. Daje se dvokratno. Druga vakcina, odnosno revakcinacija slijedi za 21 dan. Takođe, ova vakcina će, za sada biti dostupna isključivo starijima od 18 godina," istakla je dr. Radojičić.

Direktor JZU "Sveti vračevi" dr. Zlatko Maksimović je iskoristio priliku da upozna javnost sa trenutnim stanjem u kovid odjeljenju bijeljinske bolnice.

- Zaključno sa današnjim danom u kovid bolnici imamo 38 pacijenata od kojih je 9 vitalno ugroženo. Četiri pacijenta su na respiratorima," rekao je dr. Maksimović.

Semberija info - I. Gutić