V.D. NAČELNICI ODJELjENjA: KO JE PLANIRAN, A KO JE PROŠAO? :: Semberija INFO ::

 

V.D. NAČELNICI ODJELjENjA: KO JE PLANIRAN, A KO JE PROŠAO?


Na konstitutivnoj sjednici Skupštine Grada, održanoj 25. januara, na dnevnom redu je bilo i imenovanje vršilaca dužnosti načelnika odjeljenja Gradske uprave. Gradonačelnik Ljubiša Petrović je u ime SDS i PDP, istakao da je „za v.d. načelnika odjeljenja predložio kadrove sa kvalitetnim biografijama i ljude koji su stručni, savjesni, profesionalni i odgovorni, ali da to nije prepoznato“.

-Sasvim je legitimno da Skupština odbije prijedloge gradonačelnika, ali Skupština je mimo zakonskih procedura imenovala vršioce dužnosti načelnika odjeljenja po svaku cijenu, što govori da nije bilo volje za kompromisom“, rekao je Petrović.

Prijedlozi gradonačelnika bili su: Odjeljenje za opštu upravu, Dragana Duvnjak (SDS), Odjeljenje za društvene djelatnosti, Ljubiša Tanacković ( SDS), Odjeljenje za finansije, Gordana Petrović (SDS), Odjeljenje za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine, Bogdan Tadić (SDS), Odjeljenje komunalne policije, Milenko Vidaković (SDS), Odjeljenje za inspekcije, Predrag Petričević (SDS), Odjeljenje za privredu, Dejan Savić ( PDP), Odjeljenje za poljoprivredu, Stevan Trivković (SNSD), Odjeljenje za prostorno uređenje, Dragan Stanimirović  (SNSD) i Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu, Ratomir Marjanović (PDP).

-Namjera Gradske uprave i Kabineta gradonačelnika bila je da se postigne najširi politički konsenzus i kompromis. Za načelnike odjeljenja predloženi su kadrovi sa kvalitetnim biografijama i ljudi koji su stručni, savjesni, profesionalni i odgovorni. Sasvim je legitimno da Skupština odbije prijedloge gradonačelnika, ali Skupština je mimo zakonskih procedura imenovala vršioce dužnosti načelnika odjeljenja po svaku cijenu, što govori da nije bilo volje za kompromisom“, rekao je Petrović. Podsjećamo da je Komisije za izbor i imenovanje, sastavljena od sedam članova, od kojih su pet iz redova skupštinske većine i dva iz opozicije, a predsjednik Kolicije je Miroslav Milovanović (SNSD). Na pitanje, čime se se Komisija za izbor i imenovanja rukovodila pri prijedlozima vršilaca dužnosti odjeljenja, Milovanović kaže da se „gradonačelnik u prethodnim izjavama i najavama kadroviskih rješenja, pozivao na stručnost i bez miješanja politike u kadrovska rješenja“.

-To što je govorio, za nas bi bilo prihvatljivo da je bio izabran kao nezavisni kandidat. Međutim, gradonačelnik je bio kandidat SDS i PDP i mi smo mu čestitali na pobjedi. Kada smo dobili spisak prijedloga gradonačelnika, vidjeli smo da su svi kandidati politički eksponirani, od kojih je njih osam predstavnika SDS i PDP, a dva kandidata iz SNSD. Dakle, prethodne izjave i najave gube smisao i ne zaslužuju komentar. S obzirom da prije sjednice nije bilo dogovora oko imenovanja vršilaca dužnosti načelnika odjeljenja, odnosno, da nismo dobili poziv od gradonačelnika za dogovor, mi smo se dan prije sjednice, na nivou Koalicije „Dogovor za Bijeljinu“ usaglasili o personalnim rješenjima. Na nivou koalicije smo dogovorili da damo pozitivno mišljenje za prijedlog v.d. načelnika poljoprivrede, koji je bio i gradonačelnikov prijedlog, a za ostale smo dali negativno mišljenje“, rekao je Milovanović i dodao da su u okviru koalicije poštovali dogovor, te da su svi vodili računa da predlože stručne i kvalitetne kadrove.

Na osnovu tog dogovora, skupštinska većina je  izabrala Stevana Trivkovića (SNSDS) za v.d. načelnika Odjeljenja za poljoprivredu,  Gordanu Kojić (SDSS- Mićo Mićić) v.d. načelnike Odjeljenja za finansije, Odjeljenja za privredu, Žiku Savića (DEMOS), Odjeljenja za društvene djelatnosti, Samer el Chekha (SDA), Odjeljenja za prostorno uređenje, Željka Grebića (SNSD), Odjeljenja za inspekcijske poslove, Mladena Đurića (DEMOS), Odjeljenja za opštu upravu, Marijanu Mojić (US), Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine, Slavišu Savića (SDSS-Mićo Mićić), Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, Miću Todorovića (SP) i Odjeljenja komunalne policije, Ratomira Draganića (SDSS-Mićo Mićić).

Semberija info