Bijeljina Izvedena prva operacija urođene fistule vrata kod djeteta :: Semberija INFO ::

 

Bijeljina Izvedena prva operacija urođene fistule vrata kod djeteta


U Bolnici ,,Sveti vračevi“ u Bijeljini uspješno je izvedena prva operacija urođene fistule vrata kod devetogodišnjeg djeteta. Operaciju je uradio direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta u Beogradu, specijalista dječije hirurgije docent dr Radoje Simić, koji je pohvalio organizovanost bijeljinske bolnice i stručnost ljekara ove medicinske ustanove.

,,Kad dođete u ovakvu bolnicu onda  poželite i da radite. Danas smo operisali dijete sa urođenom anomalijom na vratu. Radi se o bezazlenom otvoru na koži vrata, koje dijete ima od rođenja, ali taj otvor se nastavlja kanalom koji ide od donjeg dijela vrata do krajnika i prolazi pored važnih krvnih sudova za glavu, žile kucavice, i prolazi pored nerava važnih za donji dio tijela, odnosno za vrat, srce, pluća i crijeva. To zahtijeva od hirurga  i cijele ekipe da preciznom tehnikom se kompletno ukloni taj kanal, kako ne bi dolazilo do infekcije ili da se sutra možda ne bi proširilo u zloćudni tumor“,  pojašnjava dr Simić naglasivši da je operacija protekla u najboljem redu.

Prilikom operacije dr Simiću su asistirali bijeljinski dječiji hirurg Mikajlo Lazić i dr Branka Dakić, koja je na specijalizaciji u Beogradu na Institutu za majku i dijete.

,, Profesor Radoje Simić je treći put u našoj bolnici i srećan sam što svoje iskustvo i znanje prenosi na mene i moje kolege. Nakon uspješno obavljene operacije  urođene fistule vrata, tzv. drugog škrgnog luka, profesor Simić je održao predavanje ,,Urođene bronhijalne anomalije“, a ta tema je zapravo bila operacija koju je radio“, rekao je Lazić .

Inače, kako je najavio docent dr Radoje Simić, sledeće dijete sa ovakvom anomalijom će operisati dr Lazić, a on će mu asistirati.

Direktor Bolnice ,,Sveti vračevi“ Zlatko Maksimović najavljuje  da će ove godine najviše ulagati u znanje.

,,Sa profesorom Simićem  smo dogovorili dugoročnu saradnju, jer ulaganje u znanje je investicija koja se uvijek isplati“, kaže Maksimović.


Semberija info