KONSTITUISANA SKUPŠTINA GRADA BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

KONSTITUISANA SKUPŠTINA GRADA BIJELjINA


Na konstitutivnoj sjednici novog saziva Skupštine Grada Bijeljina, izabrano je  novo rukovodstvo Skupštine: predsjednik, Aleksandar Đurđević (SNSD), potpredsjednici, Mustafa Gradaščević (SDA) i Milenko Mitrović (Pokret za Semberiju) i v.d. sekretara Skupštine, Dejan Blagojević (SDSS-Mićo Mićić).

Nakon izbora radnog predsjedništva i polaganja zakletve, imenovana je Komisija za izbor i imenovanje sastavljena od sedam odbornika, pet iz redova skupštinske većine i dva iz redova opozicije. Konstitutivnoj sjednici, predsjedavala je najstariji odbornik novog saziva Anka Todorović (SDS), kojoj je ovo peti odbornički mandat, a pored nje su bili i dva najmlađa odbornika novog saziva iz reda političkih stranaka koje imaju najveći broj odbornika, Aleksandar Đurđević (SNSD) i Danijel Perić (SDSS-Mićo Mićić). Minutom ćutnje odata je počast bivšem gradonačelniku Mići Mićiću, koji je preminuo 23. decembra od posljedica zaraze virusom korona. Na konstitutivnoj sjednici su svečanu zakletvu položili odbornici, predsjednik, dva potpredsjednika i v.d. sekretara Skupštine. Svečanu zakletvu je položio i gradonačelnik Ljubiša Petrović, a potom je u ekspozeu naveo da „cilj svake odluke novog saziva Skupštine treba da bude poboljšanje kvaliteta života stanovnika Semberije“.

-To se može postići saradnjom, jedinstvom i poštovanjem zakona i pravila. Ukoliko želimo da napravimo krupniji iskorak u društvenom, privrednom i svakom drugom razvoju, moramo pristupiti reformi i modernizaciji Gradske uprave, unapređenju upravljanja lokalnim finansijama, poboljšanju funkcionisanja javnih preduzeća i ustanova, poboljšanju demografske, socijalne i populacione politike, i ja ću se za to u budućem radu zalagati“, rekao je Petrović.On je istakao da periodični i godišnji izvještaji resornih odjeljenja Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova, mjesnih zajednica, organizacija civilnog društva i građana treba da budu jasni i transparentni.

-Gradska uprava je servis građana i njeno funkcionisanje je ogledalo našeg odnosa prema njima. Želimo da približimo Bijeljinu konceptu „pametnih gradova“ i da strateška dokumenta prilagodimo novim razvojnim izazovima. Razvoj privrede, poljoprivrede, saradnja sa dijasporom, unapređenje fiskalne odgovornosti i prilagođavanje javnih preduzeća principima ekonomičnosti, neki su od prioriteta“, naglasio je Petrović i istakao da boračka populacija može i dalje računati na bezrezervnu podršku Gradske uprave, koja će nastaviti da se bavi i problemima unutrašnjih migracija, pronatalitetnom politikom, brigom o starom stanovništvu i socijalno ugroženim kategorijama. On je naglasio da su „socio-ekonomske posljedice pandemije kovida-19 i njihov uticaj na zdravlje građana i lokalne finansije, događaj bez presedana u novijoj istoriji i da se mora nastaviti sa realizacijom propisanih mjera republičkih organa, kako bi se maksimalno ublažile negativne posljedice“. Novoizabrani predsjednik  Skupštine Aleksandar Đurđević, istakao je da je spreman za saradnju i da neće ići u pravcu teških riječi i konflikta.

-Ja se nadam da će naša saradnja sa gradonačelnikom biti dobra. Čekaju nas veliki projekti i treba da ostavimo politikantsvo po strani. Dosta odluka je pred nama, a dio je na čekanju. Odlukom CIK izbori su pomjereni za mjesec i po dana i stvorio se vakum, i ni jedan organ RS i BiH nije imao odgovor da li Skupština može donositi krupne odluke, koje projekte ćemo realizovati, kao vidimo Bijeljinu, za godinu, dvije, za četiri godine, za čitav mandat, koje ćemo sistemske probleme riješiti i na koji način. A mislim da nam je svima u interesu da sitne razmirice, neka politikanstva ostavimo po strani“' rekao je Đurđević. On je naglasio da je i do sada bi čovjek kompromisa i da je ne rijetko prihvatao prijedloge opozicije u prošlom sazivu i pozvao odbornike da se isto ponašaju u cilju ostvarenja saradnje na korist građana i Grada. Na konstitutivnoj sjednici je  izabrano i 17 stalnih skupštinskih radnih tijela, u kojima je ukupno 99 članova. Dugo se diskutovalo o procentualnoj zastupljenosti stranaka, a predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Miroslav Milovanović objasnio je da je opoziciji pripalo 27 mjesta, što je više od traženih 25. On je dodao da je pri izboru sedam članova Savjeta za sport, na koji je opozicija imala najviše prigovora, ispoštovana ranija praksa iz vremena kada je ta opozicija bila vlast i kada je predsjednik Skupštine grada bio Slaviša Marković iz PDP-a. Takođe,  prijedlog gradonačelnika Petrovića da njegov zamjenik bude Miladin Rakić (SDS), nije dobio podršku odbornika.  Komisija za izbor i imenovanja odbila je prijedlog, uz obrazloženje predsjednika  komisije Miroslava Milovanovića da za ovaj izbor nije postignut politički dogovor.

-Personalno, skupštinska većina nema ništa protiv i mogla bi podržati Rakića, ali i to je dio političkog dogovora koji nije postignut“, rekao je Milovanović. 

Izabrani v.d. načelnika odjeljenja

Komisija za izbor i imenovanje nije prihvatila ni prijedloge gradonačelnika Petrovića za vršioce dužnosti načelnika odjeljenja. Jedini zajednički prijedlog bio je v.d. načelnika Odjeljenja za poljoprivredu Stevan Trivković (SNSD). Komisija za izbor i imenovanja je potom, pored Trivkovića, predložila i v.d. načelnike Odjeljenja za finansije, Gordanu Kojić (SDSS-Mićo Mićić), Odjeljenja za privredu, Žiku Savića (DEMOS), Odjeljenja za društvene djelatnosti, Samer el Chekha (SDA), Odjeljenja za prostorno uređenje, Željka Grebića (SNSD), Odjeljenja za inspekcijske poslove, Mladena Đurića (DEMOS), Odjeljenja za opštu upravu, Marijanu Mojić (US), Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine, Slavišu Savića (SDSS-Mićo Mićić), Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, Miću Todorovića (SP) i Odjeljenja komunalne policije, Ratomira Draganića (SDSS-Mićo Mićić), a 21 odbornik skupštinske većine ih je i izabrao. Ono što je okarakterisalo izbor v.d. načelnika je činjenica da su gradonačelnik i osam opozicionih odbornika napustili sjednicu. U izjavama za medije, prethodni predsjednik Skupštine i aktuelni odbornik PDP Slaviša Marković, pojasnio je da je opozicija na sjednici tražila da jedna od četiri funkcije u rukovodstvu Skupštine pripadne opoziciji, kako bi se pokazala dobra volja i spremnost na saradnju, ali da, kako je rekao, “skupštinska večina nije imala sluha za taj prijedlog”. Opozicioni odbornici nisu učestvovali ni u glasanju za izbor stalnih radnih tijela Skupštine, a kako su istakli, “to nisu učinili, jer Komisija za izbor i imenovanja nije ispoštovala načelo Statuta o obaveznoj ravnomjernoj zastupljenosti svih parlamentarnih stranaka u komisijama. Prema mišljenju opozicije, odluke Skupštine predstavljaju “grubo kršenje Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske, Statuta Grada Bijeljina i Poslovnika o radu Skupštine Grada Bijeljina.

-Skupštinska većina je izvršila pravno nasilje, želeći po svaku cijenu da imenuje v.d. načelnika odjeljenja. Ovakvi pravni prekršaji zahtijevaju brzu i odlučnu reakciju. Mi je imamo i upotrijebićemo sva pravna sredstva da na njih odgovorimo već u toku ove radne sedmice. Brzo i konkretno ćemo reagovati protiv odgovornih lica, jer će ove odluke dovesti do štete od oko 1.500. 000 KM u gradskom budžetu, a naša dužnost je da budemo odgovorni prema narodnom novcu”, rekao je nakon napuštanja sjednice, gradonačelnik Ljubiša Petrović. Podsjećamo da su u novom sazivu Skupštine grada su i četiri žene. Skupštinsku većinu čine 23 odbornika okupljenih  oko SNSD-a i osam okupljenih oko SDS-a. Iz redova  SNSD (7), SDSS (5), DEMOS (4), SP (2), US (2), SDA-NiP (2) i Pokret za Bijeljinu (1), a opozicija su odbornici SDS (3), PDP (3) i DNS (2). Konstitutivnoj sjednici su prisustvovali poslanici u NSRS i parlamentu BiH, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović , kao i predstavnici vjerskih zajednica, javnih ustanova i preduzeća.

Semberija info - O. Stjepanović