Sjećanje na strašan zločin :: Semberija INFO ::

 

Sjećanje na strašan zločin


foto: Grad Bijeljina
U znak sjećanja na dan nevino stradalih civila Vrašana u Drugom svjetskom ratu obavljen je pomen kod spomenika u Vršanima, te održana prigodna akademija. Parastos je obavljen za 82 civila iz ovog sela, među kojima je bilo i osmoro djece, koje su umorili pripadnici zloglasne Handžar divizije. Jako je važno da mlađi naraštaji ne zaborave ovaj strašni događaj iz zavičajne istorije.

Kao živu ranu na strašni događaj od 16. marta 1944. godine, kada je izvršen masovan zločin nad nedužnim civilnim stanovništvom i danas čuvaju mnogi Semberci. Pripadnici Handžar divizije, po kazivanju sudionika, ubijali su mahom žene, djecu i starije ljude, sve one koje su se zatekli u selu. Iz familije Božić pobijeno je 15 članova, osmoro Aćimovića i ta porodica je bukvalno ugašena. Ubili su sveštenika Ljubomira Svitlića i dvije njegove kćerke, suprugu i sina. Kćerke su obeščašćene, ubijene i bačene u rječicu Lukavac. Sveštenik se vraćao iz Magnojevića, sa opijela, i njega su ubili na mostu, na ulazu u Vršane. I njega su bacili u rijeku.

Pobijeno je više članova porodica Grebić, Simić, Škorić i brojnih drugih familija. Samo u jednom danu njih sedamdeset i petoro je umoreno, podaci su potomaka nastradalih koji znaju i pamte ovaj događaj i prenose detalje nasljednicima.

​Semberija info