SNIJEG I MINUS UTIČU I NA ZELENU PIJACU :: Semberija INFO ::

 

SNIJEG I MINUS UTIČU I NA ZELENU PIJACU


Prvi snijeg i januarska hladnoća „rastjerali“ su kupce na bijeljinskoj gradskoj Zelenoj pijaci.
 
Oni najhrabriji kojima zima ne smeta ili moraju da izdrže kako bi nešto zaradili kažu da je kupovna moć Bijeljinaca slaba. Takođe, prodavci na pijaci kažu da im roba mrzne na niskoj temperaturi, pa na sve načine pokušavaju da je sačuvaju.


 
- Kada dođe zima kupci se uglavnom snabdijevaju po lokalnim prodavnicama i marketima, slabije pazare na pijaci. Posla ima mnogo manje, a čim se pojavi mraz mi voće i povrće moramo da sklanjamo kako se ne bi uništilo, tako da je baš teško - priča prodavačica Duška Lukić i dodaje da Semberci uglavnom traže voće za jačanje imuniteta i ponešto povrća.
 
Zorica Gavrić kaže da je vrlo teško raditi na minusu, ali da se od nečega mora živjeti.
 
– Pokrivamo voće i povrće i pokušavamo ga zaštiti od smrzavanja. I cijene smo snizili koliko smo mogli. Banane koje izmrznu pocrne i bacimo ih, a na kartonu koji prodamo imamo marku zarade. Pa vi sad vidite kakvog računa imamo. Bar da ima kupaca i posla - kaže zabrinuta prodavačica i dodaje da čak ni praznici nisu promijenili stanje na polju prodaje.


 
Skoro cijeli dan pijaca je prazna. Pazare rijetki, ali malobrojni kupci, koji se ne odriču navike da uzimaju svježe voće i povrće. Prodavci se nadaju da će se u narednim mjesecima trenutno stanje poboljšati  kako za njih, tako i za kupce.

Semberija info - Lj. Božić