NOĆAS DOČEK PRAVOSLAVNE NOVE GODINE :: Semberija INFO ::

 

NOĆAS DOČEK PRAVOSLAVNE NOVE GODINE


Julijanska nova godina koja se kod Srba često zove Srpska nova godina i Pravoslavna nova godina, a kod nekih i Stara nova godina je praznik koji se slavi 14. januara po Gregorijanskom kalendaru. Tog datuma je 1. januar po Julijanskom kalendaru. Iako nije zvanična Nova godina, ona se rado slavi u balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Republika Srpska, Sjeverna Makedonija, pravoslavni dijelovi Hrvatske... Takođe se slavi u Rusiji, Bjelorusiji. Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji... Dolazak Pravoslavne nove godine svečano se dočekuje i u Semberiji i na Majevici.

S obzirom na aktuelnu situaciju, većina Semberaca je međunarodnu Novu godinu dočekala u krugu porodice ili prijatelja. Omladina je pronašla način da, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, proslavi najluđu noć u godini. Tako će biti i za doček Pravoslavne nove godine.

Većina ugostiteljskih objekata u Bijeljini ima organizovan doček, iako je radno vrijeme zbog trenutne epidemiološke situacije do 22 časa. Uglavnom su to manji kafići u gradu gdje se okuplja omladina. U nekoliko lokala kažu da žele bar malo da unesu slavlje i prazničnu euforiju u ovu sivu svakodnevicu.

Vlasnik jednog od kafića u gradu je rekao da su zbog ograničenog broja ljudi koji mogu biti u lokalu, sva mjesta brzo popunjena. Dodao je da će se proslava održati uz poštovanje svih epidemioloških mjera sa nadom da će nam 2021. godina donijeti mnogo više slavlja i dobrog raspoloženja.

Semberija info