RASADNIK PREDUZEĆA ,,KOMUNALAC“ BIJELjINA: Bogata ponuda sadnica i sezonskog cvijeća


Dolazi proljeće, a to je idealno vrijeme da se urede dvorišta, vrtovi, bašte i balkoni. Dobro mjesto za nabavku ukrasnog bilja, uz raznolik izbor, a i povoljne cijene, je rasadnik preduzeća Komunalac na adresi Tiršova ulica broj 19 u Bijeljini, pored objekta nekadašnje fabrike obuće Zenit.

U rasadniku površine od oko 30 dunuma proizvodnju sadnica i sezonskog cvijeća obavljaju u dva staklenika,  dva plastenika, te na otvorenom. Uzgoj sezonskog cvijeća u staklenicima i plastenicima već je počeo sadnjom na hiljade presadnica koje će nakon uzgoja krasiti bijeljinske i semberske cvjetnjake.

-Ovih dana najaktuelnije je sobno bilje, zbog nastupajućeg praznika, Osmog marta, Međunarodnog dana žena, i oko toga smo maksimalno angažovani. Plasman cvijeća aktuelan je cijele godine, ali osmomartovska ponuda mora biti izuzetno bogata i raznovrsna, jer se tog prazničnog dana proda impozantan broj ukrasnih biljaka’’, kaže inženjer pejzažne arhitekture Branka Matić koja je rukovodilac rasadnika i Službe gradskog zelenila, precizirajući da distribuciju i prodaju raznovrsnog bilja vrše kako u rasadniku, tako i na Zelenoj pijaci na kojoj unazad pet-šest godina imaju svoj štand.Inače, rasadnik A.D. ,,Komunalca’’ iz godine u godinu proširuje asortiman dekorativnih biljaka, a ove godine plan im je da omasove proizvodnju sezonskog cvijeća. U rasadniku kažu da od kraja marta do juna, takođe, bude velika potražnja, prije svega rasada, jer u tom periodu godine cvijećem se ukrašavaju dvorišta, balkoni, vrtovi. Poručivši sugrađanima da dođu i sami se uvjere u bogat asortiman, kažu da nude i besplatne savjete.
-Svi koji dođu mogu da biraju i razgledaju, dobiju savjet o njegovanju biljke za koju se odluče, kako bi što bolje rasle i krasile njihova dvorišta, vrtove i bašte’’, kaže Branka Matić, dodavši da, ukoliko im to obaveze dozvoljavaju, rado izlaze i na teren nudeći besplatne savjete oko uređenja okućnica.

Proljećni radovi

Za izgled javnih zelenih površina i sadnju novih sadnica i sezonskog cvijeća, kao i brigu oko već posađenog, nadležan je A.D. ,,Komunalac“. U ovom preduzeću kažu da su, zahvaljujući dobrim vremenskim prilikama, na vrijeme krenuli sa proljećnjim radovima na javnim površinama na području grada.

-Već smo počeli sa radovima održavanja gradskog zelenila, a prvi posao koji se radi u ovo doba godine je orezivanje sadnica. Nakon toga naši radnici će na zelenim javnim površinama izvršiti dopunu aleja, ali i sadnju novih vrsta’’, kaže Branka Matić, dodavši da je u njihovoj nadležnosti održavanje svih zelenih površina, drvoreda i putnih zaobilaznica na kojima su zastupljene višegodišnje, ali i sezonske biljke.
Navodi da su nešto manje angažovani kad je riječ o održavanju Gradskog parka, gdje sada brinu samo o uređenju centralnog dijela cvijećem. -Međutim, kad i u kojem broju će biti obnovljene cvijetne aleje i druge javne površine u našem gradu isključivo zavisi od Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, po čijem nalogu izlazimo na teren’’, naglašava za Semberske novine Branka Matić.

SEMBERSKE NOVINE