JZU Bolnica Sveti Vračevi: ANGIO SALA DOSTUPNA 24 ČASA SVAKODNEVNO :: Semberija INFO ::

 

JZU Bolnica Sveti Vračevi: ANGIO SALA DOSTUPNA 24 ČASA SVAKODNEVNO


Angio sala u u bijeljinskoj bolnici "Sveti Vračevi" od danas će raditi neprekidno, što je direktor Bolnice Zlatko Maksimović nazvao velikim događajem za bijeljinsku i zvorničku regiju.  

„Angio sala radiće 24 časa svakodnevno i svi pacijenti sa akutnim infarktom miokarda neće morati da idu u Banjaluku, Tuzlu i Beograd, nego će imati priliku da u Bijeljini dobiju potrebnu uslugu kao što su  i koronografija i implantacije stenta“, rekao je Maksimović novinarima nakon sastanka sa direktorima zdravstvenih ustanova bijeljinske i zvorničke regije.

On je istakao da bijeljinska bolnica ima tim koji se time bavi, na čelu sa načelnikom internog odjeljenja Aleksandrom Janjičićem i dodao da se godišnje u Angio sali obavi oko hiljadu intevencija.  

„Sa ovim što smo danas pokrenuli, da se radi 24 časa dnevno hitan infarkt miokarda, mi ne samo da spašavamo živote pacijenata, nego značajno smanjujemo procenat invaliditeta kod tih pacijenata“, naveo je Maksimović.



Vođa tima Aleksandar Janjičić je podsjetio da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti i istakao da treba raditi na tome da ljudi znaju prepoznati simptome i da se što prije jave službi Hitne pomoći koja će ih, u slučaju potrebe, provesti do Angio sale.

„Cilj je da svaki pacijent koji ima bol u grudima, od momenta kada se uspostavi prvi medicinski kontakt, unutar dva časa bude u Angio sali“, rekao je on, navodeći da je to preporuka evropskih kardiologa.

Janjičić je naveo da je Angio sala u bijeljinskoj bolnici do sada radila akutne infarkte miokrada dva do tri dana sedmično, a početak njenog neprekidnog rada nazvao je istorijskim danom za zdravstvo u regiji.

„Mi pokrećemo neprekidan rad Angio sale u vrijeme pandemije virusa korona, kada se one zatvaraju ili se smanjuju kapacitet rada, što je dokaz da smo dobro organizovani“, istakao je Janjičić.

Medicinski radnici su i ovom prilikom izrazili zahvalnost na podršci Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, Kliničkog centra Srbije i Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci.

Direktor zvorničke bolnice Ivan Popović zahvalio je bijeljinskoj bolnici i njenom menadžmentu što u teškom vremenu zbog situacije sa virusomv korona pokreću ovaj važan projekat za sve stanovnike regije.

„Dostupnost Angio sale 24 časa dnevno spasiće mnogo života“, zaključio je on.

Prema riječima Popovića, u zvorničkoj bolnici se godišnje hospitalizuje 120 pacijenata sa infarktom miokarda i da isto toliko pacijenta treba hitnu koronografiju. 

Srna