GODIŠNjA KONFERENCIJA UDRUŽENjA VETERANA GARDA PANTERI :: Semberija INFO ::

 

GODIŠNjA KONFERENCIJA UDRUŽENjA VETERANA GARDA PANTERI


Udruženje veterana Garda Panteri održalo je u Centru za kulturu godišnju konferenciju na kojoj je rečeno da je godina koja je na izmaku svakim danom pred njih stavljala nove izazove. Ipak, kako navode, puno toga je urađeno, a brojne aktivnosti  najavljuju i za naredni period.
 
,,U fokusu rada udruženja Garda Panteri u 2020. godini bile su humanitarne aktivnosti. Prikupljali smo humanitarnu pomoć ne samo za naše članove, nego generalno za boračku populaciju. Na 740 adresa  smo pomoć dostavili, a uglavnom se radi o ljudima iz boračke kategorije koji su zbog pandemije korona virusa ili zbog bolesti ostali bez posla. Ukupna vrijednost tih paketa je oko 35.000 maraka“, rekao je predsjednik udruženja Petar Cvijetinović dodavši da su, uz podršku Vlade Republike Srpske,  isplatili i 136 jednokratnih pomoći.
 
Udruženje veterana Garda Panteri je u 2020. godini obnovilo spomenike Ljubiši Saviću Mauzeru, te Branku Panteliću Panteru i 13 boraca ove garde. 
 
,,U ovoj godini uspjeli smo da zaposlimo 19 lica, a riječ je o djeci boraca i našim borcima. Zatim, obezbijedili smo građevinski materijal vrijedan preko 8.000 maraka za naše borce koji su započeli sa izgradnjom kuća, a mi smo im pomagali da ih završe“, ističe Cvijetinović.
 
Najavili su i da će uskoro biti završeno snimanje dokumentarnog filma o Gardi Panteri, koji radi produkcijska kuća iz Novog Sada. 
     
 
Na ovoj godišnjoj konferenciji dotakli su se i najavljene izrade novog zakona o pravima boraca i boračkog registra.
 
,,Obradovani smo najavom novog zakona koji reguliše i zapošljavanje nezaposlenih demobilisanih boraca. Naše udruženje se dogovorilo sa udruženjima iz koordinacije veterana specijalnih jedinica, a to je 11 udruženja s kojima sarađujemo, da uputimo zahtjev Vladi Republike Srpske da ispred koordinacije udruženja učestvujemo u radnoj grupi u donošenju tog zakona“, rekao je Petar Cvijetinović.
 
Pitanje izmjena naziva ulica je već duže vremena među inicijativama Udruženja veterana Garde Panteri, a na ovogodišnjoj konferenciji iznijeli su svoj čvrst stav da od toga neće odustati.
 
,,Bijeljina treba da dobije ulice sa imenima naših legendarnih komandanata Ljubiše Savića Mauzera, Branka Pantelića Pantera i Blagoje Gavrilović, oni su najzaslužniji za odbranu Semberije“, kaže Cvijetinović.
 
 
Semberija info