PREMINUO GRADONAČELNIK MIĆO MIĆIĆ :: Semberija INFO ::

 

PREMINUO GRADONAČELNIK MIĆO MIĆIĆ


BIJELjINA - Gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić, preminuo je od posljedica korona virusa, potvrđeno je “Nezavisnim”.

Mićić je preminuo u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u 12.05.
Mićo Mićić rođen je 6. septembra 1956. godine u Bijeljini.

Osnovnu školu je završio u Gradcu i Crnjelovu, a srednju Tehničku školu u Bijeljini. Fakultet za fizičku kulturu je završio 1981. godine u Sarajevu.

Od 1981. do 1996. godine radio je kao profesor u Srednjoškolskom centru u Kalesiji i Srednjoj tehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u Bijeljini.

U Administrativnoj službi opštine Bijeljina počeo je da radi 1996. godine na dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilinu zaštitu i tu dužnost je obavljao do 2000. godine.

Od 2000. godine bio je ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske, a od 2003. godine ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Na lokalnim izborima 2005. izabran je za načelnika opštine Bijeljina, a na ovu dužnost je reizabran 2008. godine. Četiri godine kasnije, izabran je za prvog gradonačelnika u istoriji Bijeljine. Godine 2016. izabran je za drugi gradonačelnički mandat, odnosno četvrti mandat prvog čovjeka lokalne samouprave.

Godine 2013. načelnici i gradonačelnici opština i gradova Republike Srpske su ga izabrali za predsjednika Saveza opština i gradova Republike Srpske, a bio je i na dužnosti potpredsjednika Saveza.

Od sredine 2017. do sredine 2018. godine bio je na čelu je Mreže asocijacija lokalnih uprava jugoistočne Evrope (NALAS).

Gradonačelnik Mićić je nosilac Ordena Svetog Save I i II reda koje dodjeljuje Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

Među ostalim priznanjima dodijeljenim gradonačelniku Mićiću izdvajaju se dvije titule najmenadžer BiH u oblasti lokalne uprave za 2008. i 2012. godinu za, kako je navedeno u obrazloženju, "izvanredan dugogodišnji doprinos razvoju opštine Bijeljina, stvaranje povoljnih uslova za razvoj biznisa i bolji život građana".
Evropski pokret u BiH mu je dodijelio priznanje evropski načelnik Republike Srpske 2012. godine.
Dobitnik je i visokog priznanja Zlatna plaketa "Lider lokalne samouprave decenije" koje mu je 2012. godine dodijelila Internacionalna liga humanista - Liga za mir.
Bio je oženjen i otac troje djece.
 
(Nezavisne)