KOVID BOLNICI TRI NOVA MONITORA ZA PRAĆENjE VITALNIH FUNKCIJA :: Semberija INFO ::

 

KOVID BOLNICI TRI NOVA MONITORA ZA PRAĆENjE VITALNIH FUNKCIJA


Odjeljenju za intenzivnu njegu Kovid 2 bijeljinske bolnice ,,Sveti vračevi“ danas su uručena tri monitora za praćenje vitalnih funkcija, marke Dreger. Monitori su donacija humanitarne organizacije ,,Bare“ iz švajcarskog grada Tićina.
 
Tim povodom ispred Kovid 2 bolnice održana je pres konferencija na kojoj je bilo riječi i o epidemiološkoj situaciji i stanju u kovid bolnici.
 
Novinarima su se obratili pomoćnici direktora za medicinske poslove dr Nela Mitrović i dr Mikajlo Lazić, te Milan Popović, predstavnik humanitarne organizacije iz Tićina.
 
Dr Nela Mitrović je istakla da su donirani monitori neophodni za praćenje vitalnih parametara najugroženijih pacijenata u kovid bolnici.
 
,,Ukupna vrijednost ova tri monitora, koja će biti postavljena na Odjeljenju za intenzivnu njegu Kovid 2 bolnice,  iznosi  oko 30.000 maraka“, precizira dr Nela Mitrović podsjetivši da je humanitarno udruženje iz Tićina  bijeljinskoj bolnici ,,Sveti vračevi“ u dva navrata doniralo bolničke krevete, a monitori su njihova treća donacija.  
 

Milan Popović je, uručujući monitore, rekao da je riječ o medicinskim monitorima marke Dreger koji su novije generacije, a koji su predviđeni da prate više vitalnih funkcija pacijenata.
 
,,Naša humanitarna organizacija će, pored ovih donacija, i dalje nastaviti sa opremanjem nove kovid bolnice medicinskom opremom, tako da će bijeljinska kovid bolnica moći da konkuriše evropskim bolnicama po pitanju opremljenosti u borbi protiv kovida-19“, izjavio je Popović.
 
U kovid bolnici 97 bolesnika
 
Dr Mikajlo Lazić  je naveo da se na liječenju u kovid bolnici trenutno nalazi 97 bolesnika, više od polovine hospitalizovanih ima tešku kliničku sliku, a životno ugroženih je 32. Na respiratorima se nalazi 16 pacijenata, a većina ostalih pacijenata zahtijeva kiseoničnu terapiju.
 
,,Posljednjih nekoliko dana nešto je manji broj prijema pacijenata u kovid bolnicu, nemamo više dvocifrene brojke prijema pacijenata koje su bile nedjeljama unazad“, izjavio je dr Lazić navodeći da je u toku jučerašnjeg  dana bilo osam prijema.
 
Međutim, kako kaže, povećava se broj bolesnika sa teškom kliničkom slikom i starosna granica se pomjera prema mlađoj dobi.
 
Još bih napomenuo da je ova epidemiološka situacija i teška i nesigurna, još uvijek nemamo jasno stanje u kom pravcu će ovo da krene- da li će krivulja da pada, da li će biti zaravnjena“, rekao je dr Lazić upućujući apel da se svi pridržavaju propisanih  mjera zaštite.

Semberija info