KOD LjEKARA BEZ OVJERENE KNjIŽICE :: Semberija INFO ::

 

KOD LjEKARA BEZ OVJERENE KNjIŽICE


Iako je Fond zdravstvenog osiguranja RS  u kontinuitetu informisao građane i dalje se dešava da osiguranici odlaze u poslovnice Fonda samo radi ovjere knjižica. Iz bijeljinske Filijale FZO ponovo poručuju osiguranicima  da ne trebe da ovjeravaju knjižice sve dok traje vanredna situacija.
 
Nada Milošević, rukovodilac Filijale FZO RS u Bijeljini, naglašavada sve dok je na snazi vanredna situacija nije potrebno ovjeravati zdravstvene knjižice, a Fond zdravstvenog osiguranja RS u ovom periodu finansira usluge zdravstvene zaštite i za neosigurane građane.

-Dakle, i dalje se primjenjuje Odluka o privremenoj mjeri Fonda zdravstvenog osiguranja, koja je donesena još u martu, a po kojoj se i neosiguranim građanima pružaju usluge zdravstvene zaštite u javnim zdravstvenim ustanovama o trošku FZO RS, odnosno Vlade RS’’, pojašnjava Nada Milošević.

Ona ukazuje da, zahvaljujući ovoj mjeri, građani Republike Srpske su u periodu pandemije bar rasterećeni brige u vezi sa troškovima liječenja, što nije slučaj u drugim zemljama, kako našeg regiona, tako i u svijetu.

-Na ovaj način Republika Srpska još jednom pokazuje da je socijalno odgovorna, te da je briga za građane na prvom mjestu’’, ističe Nada Milošević.
 
Inače, Fond je ponovo obavijestio i sve zdravstvene ustanove da od osiguranika ne treba da traže ovjerene knjižice, a sa namjerom da se izbjegne stvaranje gužni u poslovnicama i time spriječi širenje virusa korona u zajednici.

-To što se ne ovjeravaju zdravstvene knjižice i što Fond finansira zdravstvenu zaštitu i za neosigurane građane, ne znači da obveznici ne treba da izvršavaju svoje zakonske obaveze, kao što je uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje’’, napominje Nada Milošević.
 
Liječenje izvan Republike Srpske
 
Fond zdravstvenog osiguranja veoma odgovorno reaguje u pandemiji, čineći sve kako bi osiguranicima osigurao potrebnu zdravstvenu zaštitu. U Fondu, i pored brojnih teškoća uzrokovanim pandemijom, provode sve aktivnosti, od nabavke lijekova, medicinskih sredstava, te finansiranja liječenja izvan Republike Srpske.

-Osiguranici FZO RS imaju pravo na liječenje izvan Republike Srpske i to onda kada zdravstvene ustanove u Srpskoj ne mogu da provedu liječenje, odnosno kada se određena zdravstvena usluga ne radi u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj’’, kaže Nada Milošević.

Kako pojašnjava, potreban je prijedlog Univerzitetskog kliničkog centra RS, a na osnovu tog prijedloga stručna komisija Fonda donosi odluku o opravdanosti liječenja izvan RS. Sa rješenjem FZO RS osiguranici u zdravstvenim ustanovama izvan RS plaćaju samo participaciju, ukoliko nisu oslobođeni ove obaveze, a ukoliko jesu, Fond u potpunosti finansira liječenje izvan RS.
 

-Bez obzira na epidemiju virusa korona, stručna komisija Fonda radi u kontinuitetu, a prijem pacijenata na liječenje izvan RS zavisi od režima rada zdravstvenih ustanova izvan RS, budući da je većina zdravstvenih kapaciteta usmjerena na liječenje i sprečavanje daljeg širenja virusa korona’’, kaže Nada Milošević, dodavši da se osiguranici na liječenje izvan RS uglavnom upućuju u zdravstvene ustanove u Srbiji, a prema Sporazumu kojeg je FZO RS potpisao sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje Srbije, osiguranici FZO RS imaju mogućnost da se liječe u svim onim zdravstvenim ustanovama koje djeluju u okviru javnog zdravstvenog sistema u Srbiji.

Kako navodi, na liječenje izvan RS pacijenti se, uglavnom, najviše upućuju zbog oboljenja srca, zatim karcinoma, leukemije, neuroloških oboljenja, a sve je veći broj osiguranika koji se upućuju i zbog kongenitalnih anomalija (kod novorođenčadi), te genetskih ispitivanja.

-Godišnje se u prosjeku izvan RS liječi oko 5.000 pacijenata, što je duplo manje nego nekih ranijih godina, kada se na liječenje izvan RS upućivalo i više od 10.000 pacijenata na godišnjem nivou. To je rezultat konstantnog ulaganja u zdravstveni sistem Republike Srpske, odnosno uvođenja i finansiranja novih zdravstvenih usluga zbog kojih su naši osiguranici morali ranije da odlaze na liječenje izvan RS’’, ističe Nada Milošević, precizirajući da je trošak Fonda za liječenje naših osiguranika izvan RS na godišnjem nivou iznosi oko 20 miliona maraka. 

Semberija info