OBAVEZA SVIH JE DA REAGUJU NA NASILjE :: Semberija INFO ::

 

OBAVEZA SVIH JE DA REAGUJU NA NASILjE


Organizovanjem panel diskusije ,,Prevencija nasilja primjenom naučno utemeljenih i dokazano efikasnih metoda rada“ Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin“  obilježilo je 10. decembar- Međunarodni dan ljudskih prava, a  i završetak kampanje ,,16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.
 
Inače, kako su rekli , panel diskusiju organizovali su u okviru projekta ,,Uključenost zajednica u smanjenju rodnih stereotipa i prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama“ koju Udruženje građana ,,Otaharin“ provodi u partnerstvu sa Asocijacijom XY, te podršku UN Women iz Švedske. 
 
,,Ovaj projekat je usmjeren  na unapređenje prevencije nasilja u lokalnim zajednicama kroz podršku saradnji između ključnih institrucija, mreža, pojedinaca i lokalnih nevladinih organizacija koji su relevantni za prevenciju nasilja kako bi zajednički došli do uspješnih rješenja za prevenciju nasilja u sklopu modela zajednice koja brine koji se po prvi put primjenjuje u Bijeljini“, kaže izvršni direktor ,,Otaharina“ Dragan Joković.
 
On ističe da je cilj panel diskusije sumiranje do sada postignutih rezultata prethodne faze projekta, razmjena iskustava i ideje na koji način u predstojećem periodu mogu udruženim snagama da proaktivno rade na prevenciji svih oblika nasilja, a pogotovo vršnjačkog nasilja.
 
Projekat ,,Uključenost zajednica u smanjenju rodnih stereotipa i prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama“ provodi se u četiri lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, a to su Bijeljina, Istočno Sarajevo, Travnik i Banja Luka.
 
,,Kroz ovaj projekat se sprovodi jedan specifičan model prevencije nasilja koji se zove ,,Model zajednice koja brine“. Inače, model se po prvi put primjenjuje u BiH, a za njega je karakteristično da uključuje širok dijapazon partnera u lokalnoj zajednici koji zajednički treba da doprinesu kako bi prevencija nasilja bila sistematski uređena. Kroz ovaj projekat je osnovana i lokalna Akciona grupa za prevenciju nasilja u porodici u koju smo uključili relevantne institucije, a to su Policijska uprava Bijeljina, Centar za socijalni rad, te osnovne i srednje škole“, pojašnjava programska direktorica u UG ,,Otaharin“ Bojana Jovanović.
 
Ovim projektom je, kako ističe, prvi put  primjenjen model ,,Škola izvrsnosti“ i to u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi, koja već niz godina sarađuje sa Udruženjem građana ,,Otaharin“.
 
,,Mi smo prepoznali njihov kapacitet i volju da rade na prevenciji nasilja, tako da su oni prva škola u Bijeljini koja nosi titulu ,,Škola izvrsnosti“, kaže Bojana Jovanović.

Semberija info